Ciasteczka gryczane
Przepis na wyśmienite i zdrowe - Ciasteczka gryczane. Kulinarna inspiracja Darii Ładochy z książki „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn” , w której gościnnie występują produkty Jana Niezbędnego! Znajdziecie w niej pomysły szybkich i zdrowych dań dla całej rodziny.
- Kulinarna inspiracja Darii Ładochy z książki „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn”. Na zdjęciu ciasteczka w żaroodpornym pojemniku marki Jan Niezbędny
- 2/3 szklanki oleju arachidowego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki mleka kokosowego lub krowiego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki pestek dyni
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę, na której będą się piekły ciasteczka wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj olej z cukrem, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodaj mąkę gryczaną, sodę oraz sól i dalej mieszaj do połączenia się wszystkich składników. Na sam koniec dodaj potłuczone w moździerzu pestki dyni. Nabieraj masę na łyżkę i układaj ciastka na blaszce w odległości 3 cm od siebie. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, posyp dłonie mąką. Piecz w piekarniku około 10 minut.
Zobacz też: Więcej przepisów z pestkami dyni