Reklama

Miękkie, wilgotne, sprężyste i jednocześnie chrupiące od orzechów. Z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jest jednak jedno małe „ale” – całą porcję ciasta z naszego przepisu najbezpieczniej podać dopiero trzylatkowi. A to dlatego, że ciasto czekoladowe zawiera dużo kakao oraz orzechów, które są dość popularnymi alergenami. Co prawda zgodnie z najnowszymi wytycznymi orzechy można podać już w wieku niemowlęcym, ale musi to być naprawdę niewielka porcja – np. jeden orzech i to całkowicie zmielony. Jeśli natomiast chodzi o kakao, najbezpieczniej jest podać je dziecku dopiero po 2. roku życia. Zatem jeśli dziecko nie jadło do tej pory kakao czy orzechów, ciasto czekoladowe raczej nie jest dla niego.

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi: przepis

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki jasnego syropu klonowego
  • 100 g zwykłego białego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 2 jajka
  • skórka pomarańczowa
  • sok z jednej pomarańczy
  • Polewa:
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietanki
  • 2 garście orzechów włoskich

Przygotowanie: Przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia, kakao, a następnie wszystko wymieszaj w misce. Masło (miękkie), syrop klonowy oraz cukier zmiksuj w oddzielnej misce na gładką masę (kryształki cukru mogą być wyczuwalne). Następnie dodaj łyżkę sypkich produktów do masła, cały czas miksując, a następnie dodaj jajko. Potem kolejne 2 łyżki sypkich i następne jajko. Na koniec wsyp pozostałe sypkie składniki, włącznie z posiekanymi orzechami i dolej stopniowo sok pomarańczowy.

Przełóż masę do formy i piecz 45 minut (+ ewentualnie dodatkowe 5 minut, jeśli ciasto tego wymaga) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, zostawiając ciasto w środku do czasu wystygnięcia. W tym czasie możesz przygotować polewę. Jak to zrobić? Czekoladę połam na małe kawałki. Śmietankę wlej do garnka, a garnek wstaw na niewielki gaz. Połamaną czekoladę wsyp do garnka ze śmietanką i całkowicie ją roztop. Przygotowaną tak polewę wyłóż na ostudzone ciasto i przybierz orzechami włoskimi. Gotowe!

Jak zrobić ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi: ważne wskazówki

Ciasto z podanego powyżej przepisu jest pyszne. Jeśli jednak nie masz wszystkich składników w domu albo po prostu zastanawiasz się, czy można by je zmodyfikować, przygotowaliśmy garść wskazówek.

  • Sok z pomarańczy można podmienić na sok z malin czy truskawek, jednak zmieni to smak ciasta. Sok z pomarańczy nadaje świątecznego posmaku i aromatu, ale sok z owoców jagodowych także będzie świetnie komponował się z czekoladą.
  • Jeśli masz w domowej spiżarni mąkę z orzechów, spokojnie możesz wsypać ją do masy zamiast siekanych orzechów. Ciasto będzie wówczas nieco bardziej zbite, ale nadal pyszne.
  • Jeśli nie masz orzechów włoskich w domu bądź po prostu ich nie lubisz, możesz zamienić je na orzechy brazylijskie, pekan, ziemne czy migdały.
  • Czekoladę w polewie można podmienić na czekoladę deserową czy białą (najlepsza będzie biała karmelowa).

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama