Miękkie, wilgotne, sprężyste i jednocześnie chrupiące od orzechów. Z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jest jednak jedno małe „ale” – całą porcję ciasta z naszego przepisu najbezpieczniej podać dopiero trzylatkowi. A to dlatego, że ciasto czekoladowe zawiera dużo kakao oraz orzechów, które są dość popularnymi alergenami. Co prawda zgodnie z najnowszymi wytycznymi orzechy można podać już w wieku niemowlęcym, ale musi to być naprawdę niewielka porcja – np. jeden orzech i to całkowicie zmielony. Jeśli natomiast chodzi o kakao, najbezpieczniej jest podać je dziecku dopiero po 2. roku życia. Zatem jeśli dziecko nie jadło do tej pory kakao czy orzechów, ciasto czekoladowe raczej nie jest dla niego.

Reklama

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi: przepis

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki jasnego syropu klonowego
  • 100 g zwykłego białego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 2 jajka
  • skórka pomarańczowa
  • sok z jednej pomarańczy
  • Polewa:
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietanki
  • 2 garście orzechów włoskich

Przygotowanie: Przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia, kakao, a następnie wszystko wymieszaj w misce. Masło (miękkie), syrop klonowy oraz cukier zmiksuj w oddzielnej misce na gładką masę (kryształki cukru mogą być wyczuwalne). Następnie dodaj łyżkę sypkich produktów do masła, cały czas miksując, a następnie dodaj jajko. Potem kolejne 2 łyżki sypkich i następne jajko. Na koniec wsyp pozostałe sypkie składniki, włącznie z posiekanymi orzechami i dolej stopniowo sok pomarańczowy.

Przełóż masę do formy i piecz 45 minut (+ ewentualnie dodatkowe 5 minut, jeśli ciasto tego wymaga) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, zostawiając ciasto w środku do czasu wystygnięcia. W tym czasie możesz przygotować polewę. Jak to zrobić? Czekoladę połam na małe kawałki. Śmietankę wlej do garnka, a garnek wstaw na niewielki gaz. Połamaną czekoladę wsyp do garnka ze śmietanką i całkowicie ją roztop. Przygotowaną tak polewę wyłóż na ostudzone ciasto i przybierz orzechami włoskimi. Gotowe!

Jak zrobić ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi: ważne wskazówki

Ciasto z podanego powyżej przepisu jest pyszne. Jeśli jednak nie masz wszystkich składników w domu albo po prostu zastanawiasz się, czy można by je zmodyfikować, przygotowaliśmy garść wskazówek.

Zobacz także
  • Sok z pomarańczy można podmienić na sok z malin czy truskawek, jednak zmieni to smak ciasta. Sok z pomarańczy nadaje świątecznego posmaku i aromatu, ale sok z owoców jagodowych także będzie świetnie komponował się z czekoladą.
  • Jeśli masz w domowej spiżarni mąkę z orzechów, spokojnie możesz wsypać ją do masy zamiast siekanych orzechów. Ciasto będzie wówczas nieco bardziej zbite, ale nadal pyszne.
  • Jeśli nie masz orzechów włoskich w domu bądź po prostu ich nie lubisz, możesz zamienić je na orzechy brazylijskie, pekan, ziemne czy migdały.
  • Czekoladę w polewie można podmienić na czekoladę deserową czy białą (najlepsza będzie biała karmelowa).

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama