Reklama

Reklama
  • 6-7 kwaśnych jabłek
  • 2 serki waniliowe
  • 330 ml śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 15 dkg rodzynek
  • 1/2 kostki masła
  • 250 dkg sera półtłustego
  • 2 łyżki cukru

Umyte jabłka przekrój na połówki i usuń szypułki, następnie wydrąż z nich miąższ pozostawiając około 4-5 milimetrowe ścianki. Na patelni uduś wydrążony miąższ z masłem i odstaw do wystygnięcia.

Namocz rodzynki, posiekaj drobno orzechy. Wymieszaj je dokładnie z serem półtłustym, 200 ml śmietany, 2 jajkami, dwiema łyżkami cukru, ostudzonym miąższem z jabłkiem.

Przygotowaną masą nafaszeruj wydrążone jabłka i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą należy wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 150°C i piecz około 20-25 minut.

W tym czasie do miski wyłóż serki waniliowe, resztę śmietany, dokładnie mieszając, przygotuj sos waniliowy.

Po wyjęciu z piekarnika jabłka faszerowane polej sosem waniliowym i udekoruj według uznania.

Źródło: materiały prasowe Bieluch

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama