Jabłka faszerowane serem z bakaliami
Wypróbuj przepis na jabłka faszerowane serem z bakaliami. To smaczne danie na ciepłe dni. Pożywne, smaczne i bardzo zdrowe. Zasmakuje nawet największym niejadkom.
- 6-7 kwaśnych jabłek
- 2 serki waniliowe
- 330 ml śmietany 12%
- 2 jajka
- 15 dkg orzechów włoskich
- 15 dkg rodzynek
- 1/2 kostki masła
- 250 dkg sera półtłustego
- 2 łyżki cukru
Umyte jabłka przekrój na połówki i usuń szypułki, następnie wydrąż z nich miąższ pozostawiając około 4-5 milimetrowe ścianki. Na patelni uduś wydrążony miąższ z masłem i odstaw do wystygnięcia.
Namocz rodzynki, posiekaj drobno orzechy. Wymieszaj je dokładnie z serem półtłustym, 200 ml śmietany, 2 jajkami, dwiema łyżkami cukru, ostudzonym miąższem z jabłkiem.
Przygotowaną masą nafaszeruj wydrążone jabłka i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą należy wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 150°C i piecz około 20-25 minut.
W tym czasie do miski wyłóż serki waniliowe, resztę śmietany, dokładnie mieszając, przygotuj sos waniliowy.
Po wyjęciu z piekarnika jabłka faszerowane polej sosem waniliowym i udekoruj według uznania.
Źródło: materiały prasowe Bieluch
Sprawdź inne słodkie przepisy