Reklama

Reklama
  • 9 jajek przepiórczych,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 6 łyżek zielonego groszku,
  • 2 łyżki świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia),
  • sól, pieprz.

Reklama

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Żelatynę namocz w szklance bulionu. Pozostały wywar zagotuj, a potem rozpuść w nim namoczoną żelatynę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na dno foremek do babeczek wsyp po niepełnej łyżeczce zblanszowanego lub konserwowego groszku. Zalej go cienką warstwą tężejącej galaretki. Odczekaj chwilę, aż zastygnie. Jajeczka podziel na cztery części i rozłóż promieniście w blaszce. Na jej środek połóż całego lub połówkę pomidorka koktajlowego oraz gałązki umytych świeżych ziół. Zalej resztą galaretki i odstaw do lodówki. Przed podaniem wyjmij z foremek i udekoruj pomidorkami i ziołami.

Reklama
Reklama
Reklama