Reklama
  • pół marchewki
  • pół małego ziemniaka
  • kilka łyżeczek brokułów
  • kawałek cukinii bez pestek lub kabaczka
  • garść fasolki szparagowej
  • 20 g mięsa z kurczaka
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • płaska łyżeczka kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki czerwonej soczewicy
  • szklanka wody

  1. Umyte i obrane warzywa pokrój na grube talarki.
  2. Włóż do wrzątku razem z mięsem.
  3. Soczewicę przepłucz, dodaj do warzyw.
  4. Gotuj pod przykryciem 10 minut.
  5. Dodaj pokrojone brokuły, cukinię lub kabaczek.
  6. Gotuj kolejne 10 minut, a jeśli trzeba – dolej wody.
  7. Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę manną, dodaj olej.
  8. Podawaj posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

Nasza rada: Warto podawać dziecku soczewicę, gdyż ma dużo witamin z grupy B. Można ją dodawać nie tylko do zup, ale też do potraw z ryżu, kasz, farszu do krokietów oraz pierogów.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na zupy dla dziecka

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama