Jarzynowa z soczewicą
Zdrową i sycącą zupę jarzynową mogą jeść już całkiem małe dzieci. Szybko ją ugotujesz. To dobry zastrzyk witamin dla całej rodziny.
- edipresse
Opublikowano: poniedziałek, 1 lipca 2013 13:09
Reklama
Reklama
- pół marchewki
- pół małego ziemniaka
- kilka łyżeczek brokułów
- kawałek cukinii bez pestek lub kabaczka
- garść fasolki szparagowej
- 20 g mięsa z kurczaka
- łyżeczka oleju rzepakowego
- płaska łyżeczka kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej soczewicy
- szklanka wody
- Umyte i obrane warzywa pokrój na grube talarki.
- Włóż do wrzątku razem z mięsem.
- Soczewicę przepłucz, dodaj do warzyw.
- Gotuj pod przykryciem 10 minut.
- Dodaj pokrojone brokuły, cukinię lub kabaczek.
- Gotuj kolejne 10 minut, a jeśli trzeba – dolej wody.
- Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę manną, dodaj olej.
- Podawaj posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
Nasza rada: Warto podawać dziecku soczewicę, gdyż ma dużo witamin z grupy B. Można ją dodawać nie tylko do zup, ale też do potraw z ryżu, kasz, farszu do krokietów oraz pierogów.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na zupy dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama