Knedle ze śliwkami
Poznaj przepis na pyszne knedle ze śliwkami
- Przepis pochodzi z magazynu "Mamo to ja"
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 22:23
Reklama
Reklama
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- sól
- 1/2 kg śliwek (mrożonych)
- łyżka masła
- bułka tarta
Ziemniaki przepuść przez maszynkę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko, sól. Szybko zagnieć ciasto. Podziel na mniejsze części, uformuj z nich wałeczki o średnicy 3 cm i pokrój na kawałki grubości 3 cm. Z każdego kawałka zrób mały placuszek. Na środek połóż śliwkę. Zlep. dokładnie brzegi, formując kulkę.Knedle wrzucaj partiami na wrzącą wodę, zamieszaj i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, odsącz i wyłóż na półmisek. Podawaj polane zrumienioną na maśle tartą bułką.
Nasza rada: Nie rozmrażaj śliwek przed zrobieniem knedli, gdyż byłoby ci potem trudno zlepić ciasto.
Reklama
Zobacz inne przepisy na knedle ze śliwkami
Reklama
Reklama
Reklama