Reklama
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól
  • 1/2 kg śliwek (mrożonych)
  • łyżka masła
  • bułka tarta

Ziemniaki przepuść przez maszynkę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko, sól. Szybko zagnieć ciasto. Podziel na mniejsze części, uformuj z nich wałeczki o średnicy 3 cm i pokrój na kawałki grubości 3 cm. Z każdego kawałka zrób mały placuszek. Na środek połóż śliwkę. Zlep. dokładnie brzegi, formując kulkę.Knedle wrzucaj partiami na wrzącą wodę, zamieszaj i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową, odsącz i wyłóż na półmisek. Podawaj polane zrumienioną na maśle tartą bułką.

Nasza rada: Nie rozmrażaj śliwek przed zrobieniem knedli, gdyż byłoby ci potem trudno zlepić ciasto.

Zobacz także
Reklama

Zobacz inne przepisy na knedle ze śliwkami

Reklama
Reklama
Reklama