Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem
Można by pomyśleć, że konfitura z dodatkiem warzyw nie może być dobra. Nic bardziej mylnego! Połączenie marchewki i pomarańczy daje wyśmienity smak. Podbija go kardamon.
- mat. pras. Delecta
Opublikowano: wtorek, 30 lipca 2019 15:29
Reklama
Reklama
- 300 g marchwi
- 600 g pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- opakowanie mieszanki żelującej, np. Dżemix uniwersalny 3:1 Delecta
- 5 ziaren kardamonu
- 250 g cukru
- 50 ml wody
- Obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plasterki.
- Podlej ją wodą oraz sokiem z pomarańczy i duś pod przykryciem przez około 20 minut.
- Gdy marchewka zmięknie, zblenduj ją na gładko.
- Do gotowej masy dodaj obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko wymieszaj.
- Kiedy już wszystko idealnie połączysz, dodaj substancję żelującą, postaw na małym ogniu i zagotuj, cały czas mieszając.
- Na końcu dodaj cukier i ponownie gotuj przez około 3 minuty.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dżemy i konfitury nie tylko dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama