Reklama

Reklama
  • łyżka soku z pomarańczy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • cukier wanilinowy lub szczypta startej wanilii,
  • opakowanie jogurtu naturalnego (160 g).

Owoce cytrusowe – pomarańcze, cytrynę – starannie umyj pod gorącą, bieżącą wodą, osusz, a następnie przekrój na połowę i wyciśnij z nich sok (do przygotowania lodów wykorzystaj ilość soku podaną w przepisie, z reszty możesz na przykład zrobić napój, uwaga – sok należy wycisnąć bezpośrednio przed przygotowaniem lodów, by nie stracił witamin). Jogurt naturalny przełóż z opakowania do porcelanowego naczynia, dodaj cukier puder i ubijaj wszystko ręcznym mikserem ok. 2 minut. Następnie dodaj sok z cytryny i pomarańczy i mikserem na wolnych obrotach ubijaj jeszcze 5 minut. Tak przygotowane lody przełóż do opakowania po jogurcie i zamroź przez ok. dwie godziny. Lody możesz podawać z rodzynkami lub pokrojonymi drobno morelami.
1 porcja dla dziecka = 150 ml

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama