
- szklanka naturalnego jogurtu
- po łyżce jagód, moreli, czereśni lub innych owoców sezonowych
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
Jogurt wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Owoce umyj, morele obierz ze skórki, wyjmij z nich i z czereśni pestki. Oddzielnie zmiksuj. W osobnych miseczkach połącz je w równych częściach z jogurtem, wymieszaj i wlej do małych pojemników. Możesz też wykorzystać foremki na lód. Wstaw foremki do zamrażalnika na mniej więcej trzy godziny.
Nasza rada: Jeśli chcesz mieć lody na patyku, to po godzinie, gdy masa lekko się zmrozi, włóż w nią patyczki lub plastikowe łyżeczki. Potem ponownie włóż lody do zamrażalnika na dwie godziny.
Zobacz: Przepis na domowe lody jogurtowe bez maszynki