Jak grillować mięso drobiowe?
Chcesz podać grillowane mięso z kurczaka, ale nie wiesz, jak je przyrządzić, by było smaczne i aromatyczne? Skorzystaj z porad Piotra Murawskiego, szef kuchni Knorr.
Opublikowano: czwartek, 4 września 2014 10:53
Reklama
Do przyrządzenia na grillu nadają się zarówno piersi, udka jak i skrzydełka z kurczaka.
Reklama
Co zrobić, aby mięso było soczyste i miękkie?
- Piersi z kurczaka smażymy na aluminiowych tackach lub folii ok. 10 minut z każdej strony. Jak upewnić się, że są już gotowe? Po nakłuciu powinny wypłynąć z nich przezroczyste soki.
- Skrzydełka najpierw grillujemy ok. 20 minut na wyższej półce, następnie przekładamy niżej i w wysokiej temperaturze grillujemy po 5 minut z każdej strony – będą dzięki temu chrupiące. W ostatniej fazie możemy posypać skrzydełka kurczaka sezamem.
- Udka najlepiej grillować w skórze, ponieważ tam gromadzi się najwięcej tłuszczu, który chroni mięso przed wysuszeniem. Skórę najlepiej ściągnąć już po grillowaniu.
- Aby kurczak z grilla nabierał nieco pikantności i zyskał przyjemny ziołowy aromat, możemy go delikatnie oprószyć przyprawami (mogą być przyprawy gotowe do kurczaka).
- Dodatki, które najlepiej smakują z kurczakiem to sałata masłowa, rukola, sałata lodowa –można je polać sosem winegret.
Reklama
Warto wiedzieć: Jak przygotować wieprzowinę z grilla?
Reklama
Reklama
Reklama