Do przyrządzenia na grillu nadają się zarówno piersi, udka jak i skrzydełka z kurczaka.

Reklama

Co zrobić, aby mięso było soczyste i miękkie?

  • Piersi z kurczaka smażymy na aluminiowych tackach lub folii ok. 10 minut z każdej strony. Jak upewnić się, że są już gotowe? Po nakłuciu powinny wypłynąć z nich przezroczyste soki.
  • Skrzydełka najpierw grillujemy ok. 20 minut na wyższej półce, następnie przekładamy niżej i w wysokiej temperaturze grillujemy po 5 minut z każdej strony – będą dzięki temu chrupiące. W ostatniej fazie możemy posypać skrzydełka kurczaka sezamem.
  • Udka najlepiej grillować w skórze, ponieważ tam gromadzi się najwięcej tłuszczu, który chroni mięso przed wysuszeniem. Skórę najlepiej ściągnąć już po grillowaniu.
  • Aby kurczak z grilla nabierał nieco pikantności i zyskał przyjemny ziołowy aromat, możemy go delikatnie oprószyć przyprawami (mogą być przyprawy gotowe do kurczaka).
  • Dodatki, które najlepiej smakują z kurczakiem to sałata masłowa, rukola, sałata lodowa –można je polać sosem winegret.
Reklama

Warto wiedzieć: Jak przygotować wieprzowinę z grilla?

Reklama
Reklama
Reklama