Reklama

Reklama
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 35 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • 1 słoik konfitury ze śliwek
  • cukier puder (do posypania)

Lekko ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem, aż do rozpuszczenia składników. Dodaj przesianą mąkę, otręby, żółtka, masło i sól. Wyrób ciasto drożdżowe, pod koniec wyrabiania dodaj spirytus, aby ciasto mniej chłonęło tłuszcz podczas smażenia. Przykryj suchą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Rozwałkuj na grubość około 1 cm i foremką o średnicy 5 cm wycinaj kółka. Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku. Każde kółko obtocz w dłoniach, żeby przybrało kształt kulki i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu nadziewać przy pomocy szprycy konfiturą i posypać cukrem pudrem.

Źródło: materiały prasowe Kupiec

Wypróbuj inne przepisy na pączki

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama