Minipączki z otrębami i konfiturą śliwkową
Wypróbuj przepis na na mini pączki z otrębami i konfiturą śliwkową. Domowej roboty pączki są zdrowe i smaczne. Można je przygotować wspólnie z dzieckiem.
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 35 g cukru
- 25 g drożdży
- 2 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia
- 1 słoik konfitury ze śliwek
- cukier puder (do posypania)
Lekko ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem, aż do rozpuszczenia składników. Dodaj przesianą mąkę, otręby, żółtka, masło i sól. Wyrób ciasto drożdżowe, pod koniec wyrabiania dodaj spirytus, aby ciasto mniej chłonęło tłuszcz podczas smażenia. Przykryj suchą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Rozwałkuj na grubość około 1 cm i foremką o średnicy 5 cm wycinaj kółka. Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku. Każde kółko obtocz w dłoniach, żeby przybrało kształt kulki i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu nadziewać przy pomocy szprycy konfiturą i posypać cukrem pudrem.
Źródło: materiały prasowe Kupiec
Wypróbuj inne przepisy na pączki