Reklama

Reklama
  • 3 filiżanki mąki gryczanej,
  • 1 filiżanka mąki kukurydzianej,
  • woda,
  • łyżka oliwy,
  • szczypta soli.

Farsz jabłkowy:

  • 1/2 kg jabłek,
  • łyżka syropu klonowego,
  • cynamon.

Reklama

Wymieszaj mąkę z solą. Dolewaj powoli wodę, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany (trochę gęstsze niż na zwykłe naleśniki). Dobrze wymieszaj. Jeśli dziecko nie jest uczulone na rośliny strączkowe, możesz dodać trochę mleka sojowego. Można je zastąpić mlekiem ryżowym. Dodaj oliwę. Odstaw ciasto na pół godziny. Jeszcze raz wymieszaj. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Uwaga: Przygotowanie takich naleśników wymaga wprawy. Za pierwszym razem mogą się nie udać. Ale warto nad nimi popracować, bo dla każdego alergika można do nich dobrać odpowiedni farsz.
Farsz jabłkowy:
Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Zalej odrobiną wody i gotuj, aż będą miękkie. Dodaj syrop klonowy i cynamon, jeśli dziecko nie jest na niego uczulone.

Reklama
Reklama
Reklama