Reklama

Reklama
  • 35 dag mąki
  • 25 dag mielonego tłustego twarogu
  • 4 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • ok. 100 ml mleka
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki syropu pomarańczowego
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, rozmieszać z łyżeczką cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Masło utrzeć z cukrem, dodając jajka, żółtka i twaróg. Masę połączyć z syropem pomarańczowym, przesianą mąką, solą i rozczynem. Wymieszać, wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować małe kule, układać je na stolnicy do wyrośnięcia. Smażyć partiami w dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

Wypróbuj inne przepisy na pączki

Reklama

Polecamy: Drożdżówki z bakaliami

Reklama
Reklama
Reklama