Pączki wiedeńskie
Przepis na pączki wiedeńskie – przepis dla dzieci.
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 4 jajka
- 1 szkl. wody
- szczypta soli
- 1/2 l oleju do smażenia
Lukier:
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 %
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
Ciasto:
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycki cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po chwili go usunąć). Smażyć 4-5 minut z każdej strony. Wyjąć, odsączyć na bibule lub ręczniku papierowym. Gdy ostygną posmarować lukrem.
Lukier:
Śmietanę podgrzać w garnuszku wlać sok z cytryny i wsypać cukier puder. Ucierać na gładka masę. Jeśli lukier będzie za rzadki dodać więcej cukru.
Wypróbuj inne przepisy na pączki
Zobacz też: Inne przepisy na lukier, czyli sztuka lukrowania pączków