Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 1/2 l oleju do smażenia

Lukier:

  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru

Ciasto:
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.

Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycki cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po chwili go usunąć). Smażyć 4-5 minut z każdej strony. Wyjąć, odsączyć na bibule lub ręczniku papierowym. Gdy ostygną posmarować lukrem.

Lukier:
Śmietanę podgrzać w garnuszku wlać sok z cytryny i wsypać cukier puder. Ucierać na gładka masę. Jeśli lukier będzie za rzadki dodać więcej cukru.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na pączki
Zobacz też: Inne przepisy na lukier, czyli sztuka lukrowania pączków

Reklama
Reklama
Reklama