Reklama

Reklama
  • 1 kg ziemniaków ( np. małych młodych)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka rozmarynu
  • sól do smaku
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 3-4 łyżki oleju z pestek dynii
  • sok z ½ cytryny
  • natka pietruszki do przybrania

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odsączamy i kroimy na pół. Mieszamy w misce z oliwą i rozmarynem i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika, żeby się przyrumieniły. Następnie wrzucamy je do miski, solimy do smaku, mieszamy z jogurtem, pokrojonymi w kostkę pomidorami i polewamy olejem z pestek dyni oraz sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy dużą ilością poszatkowanej natki pietruszki.

Źródło: przepis autorstwa Moniki Mrozowskiej.

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama