Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Pachnące i pyszne ziemniaki z rozmarynem podane z pomidorami i jogurtem to wyśmienity przepis na obiad.
Opublikowano: czwartek, 16 października 2014 14:47
Reklama
Reklama
- 1 kg ziemniaków ( np. małych młodych)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka rozmarynu
- sól do smaku
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 średnie pomidory malinowe
- 3-4 łyżki oleju z pestek dynii
- sok z ½ cytryny
- natka pietruszki do przybrania
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odsączamy i kroimy na pół. Mieszamy w misce z oliwą i rozmarynem i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika, żeby się przyrumieniły. Następnie wrzucamy je do miski, solimy do smaku, mieszamy z jogurtem, pokrojonymi w kostkę pomidorami i polewamy olejem z pestek dyni oraz sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy dużą ilością poszatkowanej natki pietruszki.
Źródło: przepis autorstwa Moniki Mrozowskiej.
Reklama
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama