Renifery ciągnące zaprzęg św. Mikołaja? Oczywiście, że kojarzą się nam z Gwiazdką i Bożym Narodzeniem... A wiele młodszych i starszych dzieci uwielbia czerwononosego renifera Rudolfa i renifera Svena z Krainy Lodu. Przekonaj się, że pierniczki renifery mogą okazać się wspaniałą (i pyszną!) dekoracją świątecznego stołu i że są naprawdę bardzo proste do zrobienia. Wyjaśniamy, jak je zrobić i udekorować krok po kroku.

Reklama

Składniki na ciasto piernikowe:

  • 500 g mąki,
  • 1,5 szklanki miodu,
  • szklanka cukru pudru,
  • 3 kostki masła,
  • jajko,
  • łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • opakowanie przyprawy do piernika

Składniki na lukier uniwersalny:

  • białko,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżka cukru waniliowego

Dodatkowe składniki na świąteczne pierniczki renifery:

  • lukier plastyczny (czerwony i niebieski) na oczy i pyszczek lub na oczy — ciemne lub niebieskie perełki jadalne a na pyszczki — czerwone tantliki (M&M'sy) na nosy i ziarenka pieprzu (lub ziela angielskiego ),
  • lukier plastyczny lub małe precelki na rogi

Sposób wykonania pierniczków reniferów:

Wyrabianie ciasta piernikowego:

1. Miód podgrzewaj na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem.

2. Co jakiś czas zamieszaj masę, pilnując, by się nie zagotowała.

Zobacz także

3. Gdy składniki połączą się, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia.

4. Mąkę przesiej z sodą oraz solą.

5. Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko.

6. Wyrób ciasto.

7. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotowanie pierniczków:

Po godzinie wyjmij ciasto i na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na grubość 0,5 cm. Wytnij z niego kilka kółek o średnicy 8 cm oraz tyle samo o średnicy 4 cm. Z pozostałego ciasta uformuj dość cienkie wałeczki, a z nich precelki – będą to rogi renifera. Możesz też wykorzystać gotowe precelki z solą.

Wszystkie elementy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10–12 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.

Posmaruj mniejsze kółko od spodu lukrem i przyklej do dużego krążka, tak, by wyglądało jak pyszczek renifera. Z lukru plastycznego ulep nos oraz oczy, przymocuj je lukrem zwykłym (rogi też). Pozostaw
na kilka godzin, by lukier zastygł.

Wypróbuj nasze pozostałe przepisy na pierniczki:

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama