Pierniczki renifery: proste i efektowne ciasteczka na święta
Szukasz przepisu na pierniczki? Wypróbuj nasze ciasto piernikowe i zrób z niego ciasteczka w kształcie reniferów. Te pierniczki mogą być podane jako świąteczny deser dla dziecka. Można je też podarować jako uroczy prezent. Sprawdź, jak łatwo zrobić renifera z piernika!
Renifery ciągnące zaprzęg św. Mikołaja? Oczywiście, że kojarzą się nam z Gwiazdką i Bożym Narodzeniem... A wiele młodszych i starszych dzieci uwielbia czerwononosego renifera Rudolfa i renifera Svena z Krainy Lodu. Przekonaj się, że pierniczki renifery mogą okazać się wspaniałą (i pyszną!) dekoracją świątecznego stołu i że są naprawdę bardzo proste do zrobienia. Wyjaśniamy, jak je zrobić i udekorować krok po kroku.
Składniki na ciasto piernikowe:
- 500 g mąki,
- 1,5 szklanki miodu,
- szklanka cukru pudru,
- 3 kostki masła,
- jajko,
- łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- opakowanie przyprawy do piernika
Składniki na lukier uniwersalny:
- białko,
- szczypta soli,
- szklanka cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego
Dodatkowe składniki na świąteczne pierniczki renifery:
- lukier plastyczny (czerwony i niebieski) na oczy i pyszczek lub na oczy — ciemne lub niebieskie perełki jadalne a na pyszczki — czerwone tantliki (M&M'sy) na nosy i ziarenka pieprzu (lub ziela angielskiego ),
- lukier plastyczny lub małe precelki na rogi
Sposób wykonania pierniczków reniferów:
Wyrabianie ciasta piernikowego:
1. Miód podgrzewaj na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem.
2. Co jakiś czas zamieszaj masę, pilnując, by się nie zagotowała.
3. Gdy składniki połączą się, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia.
4. Mąkę przesiej z sodą oraz solą.
5. Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko.
6. Wyrób ciasto.
7. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotowanie pierniczków:
Po godzinie wyjmij ciasto i na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na grubość 0,5 cm. Wytnij z niego kilka kółek o średnicy 8 cm oraz tyle samo o średnicy 4 cm. Z pozostałego ciasta uformuj dość cienkie wałeczki, a z nich precelki – będą to rogi renifera. Możesz też wykorzystać gotowe precelki z solą.
Wszystkie elementy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10–12 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.
Posmaruj mniejsze kółko od spodu lukrem i przyklej do dużego krążka, tak, by wyglądało jak pyszczek renifera. Z lukru plastycznego ulep nos oraz oczy, przymocuj je lukrem zwykłym (rogi też). Pozostaw
na kilka godzin, by lukier zastygł.
Wypróbuj nasze pozostałe przepisy na pierniczki:
- Pierniczki gwiazdki
- Pierniczki bałwanki
- Pierniczki dla dzieci
- Szybkie pierniczki
- Pierniczki z mąki żytniej
Zobacz także:
- Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
- Czy Święty Mikołaj istnieje naprawdę? Co mówić, gdy dziecko pyta?
- Historia Świętego Mikołaja – skąd naprawdę pochodzi Święty Mikołaj