Ozdabianie choinki pierniczkami było popularne dawno temu, kiedy ozdób choinkowych nie produkowano jeszcze na tak masową skalę. Na szczęście zwyczaj ten nie przeszedł do lamusa i piernikowe ozdoby wciąż cieszą się popularnością. Dzięki własnoręcznie wykonanym pierniczkom na choinkę drzewko będzie wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. A jak pięknie będzie pachnieć!
Poznaj sposób na łatwe pierniczki na choinkę w kształcie bałwanków, które dodadzą waszej choince iście zimowego charakteru.
Pierniczki świąteczne: bałwanki [przepis]
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżka przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- lukier plastyczny do dekoracji
Przygotowanie: na stolnicę przesiej mąkę z sodą. Dodaj przyprawę do piernika, cukier i pozostałe składniki. Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm i z pomocą foremki wytnij bałwanki. Ułóż je na blasze wyłożonej nieprzywierającym papierem i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ozdób pierniczki lukrem wedle uznania (inspiracją może być nasze zdjęcie pierniczków).
Zobacz też: