Reklama
  • 200 g bobu (może być mrożony)
  • 2 plasterki szynki
  • pół cebuli
  • łyżka siekanego koperku
  • szklanka mąki
  • 50 ml oliwy
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • kolendra
  • szklanka gorącej wody

Reklama

Ugotuj bób w osolonej wodzie, obierz, zmiksuj. Szynkę pokrój, zeszklij na oleju z posiekaną cebulą. Wymieszaj z bobem, koperkiem. Dodaj przyprawy. Mąkę przesiej z solą, zrób wgłębienie. Wlewaj powoli gorącą wodę. Zagnieć elastyczne ciasto, cienko rozwałkuj. Filiżanką wykrawaj krążki. Na każdy nałóż porcję farszu, zlep brzegi. Gotuj 5 minut od wypłynięcia. Odcedź. Oliwę i czosnek wymieszaj, polej pierogi, posyp kolendrą.

Reklama
Reklama
Reklama