Reklama

Reklama
  • 4 piersi z kurczaka
  • 60 dag kurek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag mozzarelli lub oscypka
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka koperku
  • sok z całej cytryny
  • oliwa
  • olej do smażenia
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka czerwonego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Mięso naciąć. Ułożyć w naczyniu, polać sokiem z cytryny, kilkoma łyżkami oliwy, posypać czerwonym pieprzem, szczyptą soli, obłożyć koperkiem. Odstawić do lodówki na około 3 godziny.
Na maśle poddusić cebulę z czosnkiem, dodać oczyszczone kurki, smażyć, aż powstały sok odparuje. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Przestudzić, połączyć ze startym serem i musztardą. Farszem nadziać mięso.
Piersi spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na gorącym oleju. Podlać bulionem, dusić pod przykryciem, co jakiś czas odwracając, aż bulion odparuje, a mięso będzie gotowe. Podawać z sosem koperkowym.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na pierś z kurczaka

Reklama
Reklama
Reklama