Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 20g drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju
  • łyżeczka suszonej bazylii

Dodatki:

  • keczup
  • 150g kiełbasy
  • 100g tartego żółtego sera
  • 30g czarnych oliwek
  • 1 duży pomidor
  • 150g mozzarelli

W misce mieszamy mąkę z pokruszonymi drożdżami, ziołami, solą i cukrem. Wlewamy tyle wody by wszystkie składniki się połączyły, następnie wlewamy olej i wyrabiamy ręką ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy 3 okrągłe blaty i smarujemy keczupem. Posypujemy żółtym serem startym na tarce i układamy resztę składników pokrojonych wcześniej na plasterki, tj. pomidora, kiełbasę, oliwki i mozzarellę. Wszystko posypujemy suszonymi ziołami. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.

Reklama

Zobacz więcej przepisów z pizzą dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama