Na placki:

Reklama
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1/2 dużego lub 1 mały seler
  • 2-3 szalotki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
  • sól, pieprz

Na dip:

  • 2 opakowania pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem, np. marki Well Well
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
  • świeżo mielony pieprz

  1. Szalotkę pokrój drobno i podsmaż.
  2. Ziemniaki wraz z selerem obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodaj podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  4. Gotową masę nałóż do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz około 20 minut w 180 st. C.
  6. Przygotuj dip: zmieszaj pastę z jogurtem naturalnym, dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  7. Gotowe placuszki podaj z dipem.

Nasza rada: weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.

Zobacz także

Uwaga! Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.

Reklama

Zobacz też więcej przepisów na placki dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama