Placuszki ziemniaczano-selerowe z dipem
Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.
- mat. pras. well-well.eu
Opublikowano: poniedziałek, 4 grudnia 2017 16:34
Reklama
Na placki:
Reklama
- 3-4 duże ziemniaki
- 1/2 dużego lub 1 mały seler
- 2-3 szalotki
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
- sól, pieprz
Na dip:
- 2 opakowania pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem, np. marki Well Well
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
- świeżo mielony pieprz
- Szalotkę pokrój drobno i podsmaż.
- Ziemniaki wraz z selerem obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę nałóż do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz około 20 minut w 180 st. C.
- Przygotuj dip: zmieszaj pastę z jogurtem naturalnym, dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Gotowe placuszki podaj z dipem.
Nasza rada: weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.
Uwaga! Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.
Reklama
Zobacz też więcej przepisów na placki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama