Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

Reklama

Kiedy w Polsce jest sezon na cukinię?

W Polsce cukinię można kupić na rynku warzywnym w okresie lipiec – wrzesień. Ale w sklepach to warzywo dostępne jest również poza sezonem i odmiany hiszpańskie też świetnie nadają się na przetwory.

Polecamy: Domowe przetwory krok po kroku

Zobacz także

Reklama

Przepisy na przetwory z cukinii:

Reklama
Reklama
Reklama