Ciasteczka dla niemowląt – zdrowe i smaczne, dla alergików
Ciasteczka dla niemowląt można przygotować szybko i sprawnie. Wystarczy kilka składników. Wykonane na podstawie podanego przez nas przepisu podstawowego będą bezglutenowe i bez dodatku cukru.
- redakcja mamotoja.pl
Przepis na ciasteczka dla niemowląt jest uniwersalny. Pozwala przygotować smakołyki na każdą okazję. Na co dzień rozwałkowane ciasto można pokroić w kwadraciki lub wyciąć z niego kółeczka. Na Boże Narodzenie polecamy użyć foremek do pierniczków i nadać im kształty choinki, renifera, serduszek i gwiazdek. Takie niemowlęce pierniczki można oczywiście udekorować lukrem, wtedy co prawda nie będą już bez dodatku cukru, ale zyskają słodszy smak i kolor, jeśli lukier będzie barwny.
Ciasteczka dla niemowląt bez cukru – przepis
Lista składników na bezglutenowe ciasteczka bez dodatku cukru:
- 3 czubate łyżki Nestlé Sinlac
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 50 g margaryny bezmlecznej
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie ciasteczek dla niemowląt:
Na głęboki talerz wyłóż margarynę (nie prosto z lodówki). Dodaj mąkę i posiekaj nożem. Do wody wsyp Nestlé Sinlac, wymieszaj i dodaj mąkę wymieszaną z margaryną. Zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, włóż do foliowej torebki i schowaj do zamrażalnika na 15 minut. Posmaruj olejem blachę. Formuj z ciasta małe kulki, a potem placuszki o grubości ok. 1 cm i o średnicy 2-3 cm (wyjdzie ok. 20 sztuk). Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 min.
Uwaga! W wersji dla dzieci, które nie są alergikami, zastąp mąkę kukurydzianą mąką pszenną, dodaj masło, a zamiast Nestlé Sinlac jajko.
Przeczytaj też: