Serniczki makowe z żurawiną
Serniczki makowe z żurawiną to pomysł na łatwy do wykonania i pyszny deser dla całej rodziny. Takie serniczki można zapakować jako deser do pracy lub podać na eleganckim przyjęciu.
- 450 g twarożku
- 200 g śmietanki kremówki
- 60 g mielonego maku
- 100 cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 50 ml bardzo gorącej wody
- 100 g suszonej żurawiny
Spód:
- 200 g herbatników
- 80 g masła (roztopionego)
Pokrusz drobno herbatniki, a następnie wymieszaj je z masłem. Masą wyłóż spody silikonowych foremek do babeczek, dociśnij mocno, wstaw do lodówki.
Podgrzej w garnuszki śmietankę z makiem. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia.
Twarożek zmiksuj, aby "rozluźnić" jego strukturę. Dodaj makową śmietankę i cukier. Wszystko dokładnie miksuj.
Żelatynę rozpuść dokładnie w gorącej wodzie. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż na przygotowane wcześniej z herbatników i masła spody, wypełniając całe foremki. Nie wierzchu ułóż żurawinę, lekko dociskając. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie wyjmij serniczki z foremek. Lekko oprósz cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy na sernik dla dziecka
Przepis pochodzi z materiałów prasowych przesłanych przez firmę Wieluń, producenta serka "Mój ulubiony".