Reklama
  • 450 g twarożku
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 60 g mielonego maku
  • 100 cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 50 ml bardzo gorącej wody
  • 100 g suszonej żurawiny

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła (roztopionego)

Pokrusz drobno herbatniki, a następnie wymieszaj je z masłem. Masą wyłóż spody silikonowych foremek do babeczek, dociśnij mocno, wstaw do lodówki.
Podgrzej w garnuszki śmietankę z makiem. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia.
Twarożek zmiksuj, aby "rozluźnić" jego strukturę. Dodaj makową śmietankę i cukier. Wszystko dokładnie miksuj.
Żelatynę rozpuść dokładnie w gorącej wodzie. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż na przygotowane wcześniej z herbatników i masła spody, wypełniając całe foremki. Nie wierzchu ułóż żurawinę, lekko dociskając. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie wyjmij serniczki z foremek. Lekko oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także

Zobacz inne przepisy na sernik dla dziecka

Reklama

Przepis pochodzi z materiałów prasowych przesłanych przez firmę Wieluń, producenta serka "Mój ulubiony".

Reklama
Reklama
Reklama