Sernik truskawkowy z galaretką
Jeden z najprostszych przepisów na szybkie ciasto, które zachwyca delikatnością i smakiem świeżych truskawek. Jeśli uwielbiasz te sezonowe owoce i chcesz zrobić szybki deser - ten przepis jest dla ciebie!
- Edipresse
na ciasto:
- jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
na masę serowo-truskawkową:
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 10 dag cukru kryształu
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 45 dag serka homogenizowanego
- 50 ml wody
- 25 g żelatyny
- 50 dag truskawek
- czerwona galaretka
Jajko ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz mniej więcej 15 minut w temp. 170 st. C. Odstaw, aż wystygnie.
Kilka truskawek zostaw do dekoracji, pozostałe pokrój w kostkę. Połowę pokrojonych truskawek zmiksuj. Żelatynę zalej 50 ml zimnej przegotowanej wody i odstaw, aby napęczniała.
Do garnka wlej na dno wodę i doprowadź ją do wrzenia. Na garnku umieść metalową miskę, w niej ubij na parze: żółtka, śmietankę, cukier i cukier wanilinowy, aż do momentu otrzymania puszystej ciepłej masy.
Dodaj namoczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, zdejmij miskę z pary i dodaj najpierw serek homogenizowany, a następnie pokrojone i zmiksowane truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę serowo-truskawkową wylej na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i ostudź. Gdy sernik stężeje, udekoruj go pozostałymi truskawkami i zalej tężejącą galaretką.
Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka