na ciasto:

Reklama
  • jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru

na masę serowo-truskawkową:

  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 10 dag cukru kryształu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 45 dag serka homogenizowanego
  • 50 ml wody
  • 25 g żelatyny
  • 50 dag truskawek
  • czerwona galaretka

Jajko ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz mniej więcej 15 minut w temp. 170 st. C. Odstaw, aż wystygnie.
Kilka truskawek zostaw do dekoracji, pozostałe pokrój w kostkę. Połowę pokrojonych truskawek zmiksuj. Żelatynę zalej 50 ml zimnej przegotowanej wody i odstaw, aby napęczniała.
Do garnka wlej na dno wodę i doprowadź ją do wrzenia. Na garnku umieść metalową miskę, w niej ubij na parze: żółtka, śmietankę, cukier i cukier wanilinowy, aż do momentu otrzymania puszystej ciepłej masy.
Dodaj namoczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, zdejmij miskę z pary i dodaj najpierw serek homogenizowany, a następnie pokrojone i zmiksowane truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę serowo-truskawkową wylej na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i ostudź. Gdy sernik stężeje, udekoruj go pozostałymi truskawkami i zalej tężejącą galaretką.

Zobacz także
Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama