Reklama

Reklama
  • 1 kg filetów śledziowych
  • 2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
  • 2 szklanki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szczypty pieprzu
  • cukier
  • 2 liście laurowe
  • łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziarna gorczycy
  • 2 szklanki octu winnego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 szklanki wody

Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, zalej śledzie marynatą i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Rodzynki zalej dodatkową gorącą wodą i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z ryb

Reklama
Reklama
Reklama