Reklama

Reklama
  • 80 g świeżego szpinaku
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Dodatki:

  • ketchup, np. Kotlin Łagodny
  • ser typu mozzarella w plastrach
  • ulubiona wędlina

  1. Szpinak z dodatkiem mleka zmiksuj na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelej do miski.
  2. Kolejno wlej wodę gazowaną oraz olej, wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj - najlepiej rózgą.
  3. Całość odstaw na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało.
  4. Na rozgrzaną patelnię wylej porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony, przewróć na drugą.
  5. Na jednej połowie naleśnika ułóż plasterki sera mozzarella oraz wędliny i złóż.
  6. Ponownie na jedną połowę połóż ser oraz wędlinę i złóż – w ten sposób powstanie nadziany naleśnikowy trójkąt.
  7. Piekarnik nagrzej na 180 st. C.
  8. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż naleśniki i zapiekaj 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał.
  9. Wierzch możesz polać ketchupem, żeby powstał fantazyjny wzorek.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na naleśniki dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama