Szpinakowe naleśniki
Wszystkie sposoby są dobre, żeby podać dzieciom warzywa, a już zwłaszcza tak zdrowy szpinak. Szpinakowe naleśniki nie dość, że pyszne, to mają też niecodzienny kolor!
- mat. pras. Kotlin
Opublikowano: czwartek, 30 listopada 2017 10:41
Reklama
Reklama
- 80 g świeżego szpinaku
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Dodatki:
- ketchup, np. Kotlin Łagodny
- ser typu mozzarella w plastrach
- ulubiona wędlina
- Szpinak z dodatkiem mleka zmiksuj na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelej do miski.
- Kolejno wlej wodę gazowaną oraz olej, wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj - najlepiej rózgą.
- Całość odstaw na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało.
- Na rozgrzaną patelnię wylej porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony, przewróć na drugą.
- Na jednej połowie naleśnika ułóż plasterki sera mozzarella oraz wędliny i złóż.
- Ponownie na jedną połowę połóż ser oraz wędlinę i złóż – w ten sposób powstanie nadziany naleśnikowy trójkąt.
- Piekarnik nagrzej na 180 st. C.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż naleśniki i zapiekaj 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał.
- Wierzch możesz polać ketchupem, żeby powstał fantazyjny wzorek.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na naleśniki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama