Reklama

Reklama
  • 2 szklanki mleka
  • laska wanilii
  • 4 żółtka
  • szklanka miodu naturalnego
  • 2 dag maki ziemniaczanej
  • 5 dag kakao
  • 25 dag masła lub margaryny
  • paczka biszkoptów
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 50 dag truskawek
  • śmietanka kremowa do dekoracji

Masa: Mleko zagotować z posiekaną wanilia i przecedzić. Żółtka utrzeć z miodem, mąką i kakao; wlewać powoli do takiej masy gorące mleko, szybko mieszając trzepaczką. Potem wstawić do większego naczynia z gorącą woda i ubijać na parze przez ok 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodawać po kawałku masła, ciągle ucierając.
Biszkopty skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć nimi formę, nalać część kremu, obłożyć opłukanymi i obranymi truskawkami, zalać pozostałym kremem i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Udekorować bitą śmietaną.

Reklama

Zobacz też: Tort urodzinowy dla dziecka - ciekawe propozycje!
Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama