Torcik biszkoptowy z truskawkami
Zrób z nami torcik biszkoptowy z truskawkami!
Opublikowano: poniedziałek, 21 lipca 2014 12:54
Reklama
Reklama
- 2 szklanki mleka
- laska wanilii
- 4 żółtka
- szklanka miodu naturalnego
- 2 dag maki ziemniaczanej
- 5 dag kakao
- 25 dag masła lub margaryny
- paczka biszkoptów
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- 50 dag truskawek
- śmietanka kremowa do dekoracji
Masa: Mleko zagotować z posiekaną wanilia i przecedzić. Żółtka utrzeć z miodem, mąką i kakao; wlewać powoli do takiej masy gorące mleko, szybko mieszając trzepaczką. Potem wstawić do większego naczynia z gorącą woda i ubijać na parze przez ok 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodawać po kawałku masła, ciągle ucierając.
Biszkopty skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć nimi formę, nalać część kremu, obłożyć opłukanymi i obranymi truskawkami, zalać pozostałym kremem i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Udekorować bitą śmietaną.
Reklama
Zobacz też: Tort urodzinowy dla dziecka - ciekawe propozycje!
Sprawdź inne słodkie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama