Reklama

Reklama
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 20 dag masła
  • 25 dag mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 opak. usztywniacza do śmietany

Dodatkowo:

  • 60 dag truskawek
  • pistacje
  • 1/2 szklanki kompotu truskawkowego
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Ucierając, wbić po jajku, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Foremkę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wyrównać i piec 45 minut w temp. 180°C, do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty. Nasączyć połową kompotu wymieszaneego z 1/2 szklanki wody.
Masło na krem utrzeć na puch z cukrem. Mascarpone utrzeć z usztywniaczami. Ucierając, dodać ser małymi porcjami do masła. Połową kremu przełożyć blaty ciasta, resztą posmarować wierzch i boki.
Truskawki przekroić na pół, obłożyć boki ciasta. Resztę pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. W reszcie kompotu rozpuścić żelatynę, a gdy przestygnie, posmarować pędzelkiem truskawki. Posypać posiekanymi pistacjami.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na torty dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama