Torcik maślany z truskawkami
Tort maślany z truskawkami będzie idealnym pomysłem do uczczenia dnia ojca. Zróbcie tort dla taty jako prezent z okazji jego święta!
- Edipresse
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 25 dag mąki
- 4 jajka
- skórka otarta z cytryny
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 20 dag masła
- 25 dag mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 opak. usztywniacza do śmietany
Dodatkowo:
- 60 dag truskawek
- pistacje
- 1/2 szklanki kompotu truskawkowego
- 1/2 łyżeczki żelatyny
Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Ucierając, wbić po jajku, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Foremkę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wyrównać i piec 45 minut w temp. 180°C, do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty. Nasączyć połową kompotu wymieszaneego z 1/2 szklanki wody.
Masło na krem utrzeć na puch z cukrem. Mascarpone utrzeć z usztywniaczami. Ucierając, dodać ser małymi porcjami do masła. Połową kremu przełożyć blaty ciasta, resztą posmarować wierzch i boki.
Truskawki przekroić na pół, obłożyć boki ciasta. Resztę pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. W reszcie kompotu rozpuścić żelatynę, a gdy przestygnie, posmarować pędzelkiem truskawki. Posypać posiekanymi pistacjami.
Zobacz więcej przepisów na torty dla dziecka