Reklama
  • 4 kromki chleba tostowego pszennego, np. Dan Cake
  • 2 średnie czerwone buraki
  • 250 g białej ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka kaparów marynowanych
  • 4 jajka

  1. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia.
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut.
  3. Wystudzone buraki obierz i pokrój na kawałki.
  4. Buraki, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek zblenduj.
  5. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblenduj.
  6. Tosty zapiecz w opiekaczu, posmaruj hummusem z buraka, a na wierzchu ułóż po sadzonym jajku.
  7. Tak przygotowane danie posyp kaparami.
Reklama

Zobacz też więcej przepisów na śniadania dla dzieci i mam

Reklama
Reklama
Reklama