Tosty z buraczanym hummusem
Tosty z buraczanym hummusem to pomysł na sycące śniadanie. Zobacz, jak łatwo zrobić pyszne śniadanie na ciepło i pełne białka.
- mat. pras. Dan Cake
Opublikowano: poniedziałek, 8 stycznia 2018 13:31
Reklama
Reklama
- 4 kromki chleba tostowego pszennego, np. Dan Cake
- 2 średnie czerwone buraki
- 250 g białej ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka kaparów marynowanych
- 4 jajka
- Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut.
- Wystudzone buraki obierz i pokrój na kawałki.
- Buraki, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek zblenduj.
- Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblenduj.
- Tosty zapiecz w opiekaczu, posmaruj hummusem z buraka, a na wierzchu ułóż po sadzonym jajku.
- Tak przygotowane danie posyp kaparami.
Reklama
Zobacz też więcej przepisów na śniadania dla dzieci i mam
Reklama
Reklama
Reklama