Reklama
  • 1 kubek bobu
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
  • 2 łyżki tahini
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 7 łyżek wody

  1. W garnku zagotuj litr wody z odrobiną soli i cukru. Do wrzątku wsyp bób i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedź, ostudź i obierz.
  2. Obierz ząbek czosnku.
  3. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Gotową pastę najlepiej podać w płaskiej miseczce.

Uwaga! Jeśli używasz suszonych pomidorów bez zalewy, przed przygotowaniem hummusu zalej je gorącą wodą na 15 minut. Odcedź i dodaj do pozostałych składników.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z warzyw nie tylko dla dziecka

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama