Hummus z bobu
Klasyczny hummus robi się z ciecierzycy. Jednak z innych strączkowych też wyjdzie pyszna pasta. Jedynym kłopotem będzie obranie bobu, ale dla wprawnych rąk to nic trudnego. Oto przepis na pyszny hummus z bobu.
- Przepis pochodzi z książki „Pasty i hummusy” Konrada Budzyka, wyd. Znak
Opublikowano: poniedziałek, 4 września 2017 12:56
Reklama
- 1 kubek bobu
- 8 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
- 2 łyżki tahini
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 7 łyżek wody
- W garnku zagotuj litr wody z odrobiną soli i cukru. Do wrzątku wsyp bób i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedź, ostudź i obierz.
- Obierz ząbek czosnku.
- Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową pastę najlepiej podać w płaskiej miseczce.
Uwaga! Jeśli używasz suszonych pomidorów bez zalewy, przed przygotowaniem hummusu zalej je gorącą wodą na 15 minut. Odcedź i dodaj do pozostałych składników.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z warzyw nie tylko dla dziecka
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama