Rozszerzasz dietę niemowlaka i zastanawiasz się, jak włączyć do niej buraki? Podpowiadamy, jak to zrobić i podajemy prosty przepis na zupę buraczkową: gęstą i gładką, idealną dla niemowlaka. Jej słodki smak z pewnością przypadnie dziecku do gustu!

Reklama

Zupa buraczkowa dla niemowlaka – przepis

Składniki:

  • 2 małe buraki
  • koperek
  • jajko

Przygotowanie:

Buraki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je w drobną kosteczkę. Przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj aż do miękkości (ok. 40 minut). Odstaw do przestygnięcia. Po ostudzeniu zblenduj je na gładki krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj odrobinę wody. Posyp ją drobno posiekanym koperkiem. Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiarteczki. Podawaj zupę w temperaturze pokojowej.

Zupa buraczkowa dla niemowlaka – od kiedy ją podawać?

Buraki, również w formie zupy buraczkowej, można podawać już na początku rozszerzania diety – od 6. miesiąca życia dziecka. Można zaserwować je ugotowane, w formie przecieru (po ugotowaniu blendujemy buraki na gładki krem) albo pieczone. Jeśli chcesz, żeby burak stanowił podstawę dania, najłatwiej wprowadzić go do diety właśnie w formie zupy.

Zobacz także

Jak długo gotować buraczki dla dziecka?

Czas gotowania buraków zbliżony jest do czasu gotowania ziemniaków. Aby były miękkie, należy gotować je od 30 do 40 minut.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama