Królik to bardzo delikatne i zdrowe mięso, a w połączeniu z warzywami staje się jeszcze zdrowsze! Zupa z królika, oprócz witamin pochodzących z warzyw, zawiera sporo białka. A do tego jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Co więcej, po ugotowaniu i zmiksowaniu zupki dla niemowlęcia możesz ją nieco doprawić i podać reszcie rodziny, np. z grzankami (oczywiście wówczas musisz zwielokrotnić ilość składników w przepisie). Ta zupa z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom!

Reklama

Podpowiadamy, jak zrobić smaczną zupę jarzynową z królikiem.

Zupa jarzynowa z królikiem: przepis

Składniki:

  • 1/2 średniej marchwi
  • 1/2 średniego ziemniaka
  • 1/4 korzenia pietruszki
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 20 g surowego mięsa z królika
  • woda

Przygotowanie: umyj dokładnie warzywa, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Włóż je do wrzątku (ok. 1/2 szklanki), gotuj pod przykryciem 15 minut. Zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Osobno ugotuj mięso. Gdy będzie miękkie, posiekaj drobno na wyparzonej deseczce i wrzuć do zmiksowanej zupy. Dodaj kleik, oliwę, wymieszaj, zagotuj. Przed podaniem zupki dziecku upewnij się, że nie jest zbyt gorąca!

Zobacz też:

Zobacz także
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama