Zupa z królika dla niemowlaka: sprawdzony przepis
Zupa jarzynowa z królikiem to doskonały pomysł na wprowadzenie do diety dziecka króliczego mięsa. Zupa z królika jest smaczna, lekka, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Przedstawiamy sprawdzony przepis na to niemowlęce danie.
Królik to bardzo delikatne i zdrowe mięso, a w połączeniu z warzywami staje się jeszcze zdrowsze! Zupa z królika, oprócz witamin pochodzących z warzyw, zawiera sporo białka. A do tego jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Co więcej, po ugotowaniu i zmiksowaniu zupki dla niemowlęcia możesz ją nieco doprawić i podać reszcie rodziny, np. z grzankami (oczywiście wówczas musisz zwielokrotnić ilość składników w przepisie). Ta zupa z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom!
Podpowiadamy, jak zrobić smaczną zupę jarzynową z królikiem.
Zupa jarzynowa z królikiem: przepis
Składniki:
- 1/2 średniej marchwi
- 1/2 średniego ziemniaka
- 1/4 korzenia pietruszki
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20 g surowego mięsa z królika
- woda
Przygotowanie: umyj dokładnie warzywa, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Włóż je do wrzątku (ok. 1/2 szklanki), gotuj pod przykryciem 15 minut. Zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Osobno ugotuj mięso. Gdy będzie miękkie, posiekaj drobno na wyparzonej deseczce i wrzuć do zmiksowanej zupy. Dodaj kleik, oliwę, wymieszaj, zagotuj. Przed podaniem zupki dziecku upewnij się, że nie jest zbyt gorąca!
Zobacz też:
- Królik dla niemowlaka: jak go przygotować, od kiedy można go podać [PLUS PRZEPIS]
- Krem z dyni dla dzieci: przepis, który zdobędzie serce nawet największego niejadka
- Barszcz dla niemowlaka – od kiedy i z czym można go podać? [PRZEPIS]