Zupa-krem z paluszkami paprykowymi
Wypróbuj prosty przepis na zupę-krem z ziemniaków z dodatkiem paluszków z ciasta francuskiego. Będzie ona smakować wszystkim domownikom.
- 400 g ziemniaków,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 60 g cebuli,
- 20 g mąki,
- sól i pieprz,
- 100 ml świeżej śmietany,
- 15 ml oliwy z oliwek extra vergine,
- 1 żółtko,
- ewentualnie polewa Glassa Gastronomica marki Ponti (w wersji dla dorosłych),
- majeranek,
- 150 g gotowego ciasta francuskiego,
- 30 g parmezanu,
- papryka słodka w proszku
Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40 minut. Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę. Zupę należy podawać z paluszkami z ciasta francuskiego. Dodatkowo można udekorować ją polewą na bazie octu balsamicznego oraz majerankiem.
Jak zrobić paluszki?
Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je żółtkiem, parmezanem i słodką papryką. Następnie wytnij z ciasta paski i owiń je wzdłuż siebie tworząc ,,warkocze”. Piecz w temperaturze ok. 200ºC przez 12 minut.
Źródło: IndexFood.pl/ przesłane przez Tok Tok
Sprawdź inne przepisy na zupy