Reklama

Reklama
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 60 g cebuli,
  • 20 g mąki,
  • sól i pieprz,
  • 100 ml świeżej śmietany,
  • 15 ml oliwy z oliwek extra vergine,
  • 1 żółtko,
  • ewentualnie polewa Glassa Gastronomica marki Ponti (w wersji dla dorosłych),
  • majeranek,
  • 150 g gotowego ciasta francuskiego,
  • 30 g parmezanu,
  • papryka słodka w proszku

Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40 minut. Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę. Zupę należy podawać z paluszkami z ciasta francuskiego. Dodatkowo można udekorować ją polewą na bazie octu balsamicznego oraz majerankiem.
Jak zrobić paluszki?
Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je żółtkiem, parmezanem i słodką papryką. Następnie wytnij z ciasta paski i owiń je wzdłuż siebie tworząc ,,warkocze”. Piecz w temperaturze ok. 200ºC przez 12 minut.

Źródło: IndexFood.pl/ przesłane przez Tok Tok

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama
Reklama
Reklama