Zupa krem z porów z serowymi grzankami
Szukasz pomysłów na zupę krem? Polecamy krem z porów z serowymi grzankami. To smaczne i pożywne danie dla całej rodziny. Można je podawać także na eleganckich przyjęciach.
Opublikowano: środa, 25 maja 2016 12:27
Reklama
Reklama
- 2 duże pory
- 2 łyżki masła
- 2 ziemniaki
- 750 ml bulionu drobiowego
- 100 ml kremówki
- 4 kromki pieczywa tostowego
- sól
- pieprz
- 5 dag sera Rycki Edam
Pory opłucz, pokrój w krążki. Przesmaż na maśle, podduś. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę wrzuć do bulionu razem z przesmażonym porem. Gotuj około 10 minut, zmiksuj. Zupę ponownie podgrzej, zabiel śmietanką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z kromek pieczywa wykrój foremką serduszka. Posyp je startym serem Ryckim Edamem. Wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C.
Zupę rozlej do bulionówek lub małych miseczek. Podawaj z ciepłymi serowymi grzankami.
Zobacz inne przepisy na zupy dla dziecka
Reklama
Przepis, wykonanie i zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska
Reklama
Reklama
Reklama