Reklama

Reklama
  • 2 duże pory
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml kremówki
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag sera Rycki Edam

Pory opłucz, pokrój w krążki. Przesmaż na maśle, podduś. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę wrzuć do bulionu razem z przesmażonym porem. Gotuj około 10 minut, zmiksuj. Zupę ponownie podgrzej, zabiel śmietanką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z kromek pieczywa wykrój foremką serduszka. Posyp je startym serem Ryckim Edamem. Wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C.
Zupę rozlej do bulionówek lub małych miseczek. Podawaj z ciepłymi serowymi grzankami.

Zobacz inne przepisy na zupy dla dziecka

Reklama

Przepis, wykonanie i zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Reklama
Reklama
Reklama