Reklama

Reklama
  • 100 g ryżu basmati
  • 700 g marchwi
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku

Ugotuj ryż. Obierz marchewki i pokrój je na grube plastry, wszystko skrop lekko oliwą i upiecz w piekarniku w temperaturze do 180°C przez 30 minut.
Po upieczeniu marchewkę przełóż do garnka, dodaj starty na drobnej tarce imbir i wlej sok pomarańczowy. Wszystko zmiksuj blenderem. Gdy otrzymasz kremową konsystencję, dodaj bulion i przyprawy do smaku. Wszystko gotuj jeszcze przez 10 min na wolnym ogniu. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Źródło: materiały prasowe Kupiec

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama
Reklama
Reklama