Reklama

Ciasteczka na choinkę ozdabiały kiedyś każde świąteczne drzewko. Teraz już niewiele osób je na nim zawiesza, a szkoda! Takie ręcznie robione ozdoby na choinkę sprawiają, że drzewko staje się jedyne w swoim rodzaju i cieszy oko bardziej niż tradycyjna choinka przybrana bombkami. Ozdobne ciasteczka na choinkę są nie tylko jej wyjątkową dekoracją, ale też łakociami, które dzieci mogą z niej podkradać, co jest przyjemnością jedyną w swoim rodzaju! A może w tym roku upieczecie ciasteczka dla św. Mikołaja?

Reklama

Spis treści:

Ciasteczka na choinkę – garść rad

Niezależnie od rodzaju ciasta, jaki wybierzesz na ciasteczka choinkę, pamiętaj, żeby przed upieczeniem zrobić w każdym wykrojonym ciasteczku otwór na sznurek czy wstążeczkę. Nie musisz robić dziurki, jeśli wzór twoich ciasteczek przewiduje otwór w ciasteczku.

Zawsze pozwól upieczonym ciasteczkom wystygnąć. Ciasto stanie się wtedy twardsze i mniej podatne na złamanie. Dzięki temu łatwiej będzie je dekorować oraz nawlekać na sznurek.

Zrób więcej ciasteczek dla dzieci, tak aby mieć zapas. Maluchy mogą ozdoby upuścić, uszkodzić lub... zjeść, zanim ciasteczka zawisną na drzewku.

Kup gotowe foremki do wycinania kształtów ciasteczek na choinkę. Zwróć uwagę, aby nie zawierały bardzo drobnych elementów, np. wąskich ogonków przy jabłuszkach czy żołędziach, bo te fragmenty zwykle nie chcą wychodzić z foremek, co psuje całą zabawę. Najlepsze są proste wzory: gwiazdki, choinki, kółka, laski, domki, proste koniki, dzwoneczki.

Kruche ciasteczka na choinkę

Przygotuj:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do ciasta można dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki miodu, łyżkę mielonego cynamonu albo łyżeczkę imbiru.

Przygotowanie ciasta na kruche ciasteczka na choinkę: Schłodzone masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem, wanilinowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka (ewentualnie 1 żółtko i łyżkę śmietany), szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż na 2 godziny do lodówki.

Sposób wykonania kruchych ciasteczek na choinkę:
1. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wytnij z niego ozdobne kształty. W każdym ciasteczku zrób dziurkę wykałaczką lub słomką.
2. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ładnie błyszczały, możesz je posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka lub białkiem jaja. Ciasteczka piecz ok. 15 min w 200 st. C.
3. Ostudzone ciasteczka na choinkę udekoruj. Przez każdą dziurkę przewlecz nitkę lub wstążeczkę. Przełóż ciasteczka do zakręcanych słoików.

Cynamonowe ciasteczka na choinkę

Przygotuj:

  • 1 i 3/4 szklanki pszennej mąki (może być bezglutenowa albo gryczana)
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika

Przygotowanie ciasta na cynamonowe ciasteczka na choinkę: Mąkę, cukier puder i przyprawy przesiej przez sitko do jednej miski. Wymieszaj. Dodaj miękkie masło i posiekaj je drobno nożem, odkrawane kawałki mieszając z mąką. Wbij jajko, chwilę posiekaj je z mąką i masłem i zagnieć ciasto. Powinno być twarde, ale sprężyste. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc lub dobę.

Sposób wykonania cynamonowych ciasteczek na choinkę:
Wyjmij ciasto z lodówki. Odkrój 1/4-1/3 i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij foremkami kształty i w każdym z nich zrób otworek wykałaczką lub słomką. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz przez 20 minut w temp. 180 st. C. Gdy będą się piekły, rozwałkuj kolejną partię ciasta, a następnie kolejną i powykrawaj z nich kształty. Upieczone ciasteczka zostaw do ostudzenia.

Piernikowe ciasteczka na choinkę

Przygotuj:

  • 3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • proszek do pieczenia

Przygotowanie ciasta na piernikowe ciasteczka na choinkę: 2 łyżki cukru zrumień, dodaj trochę wody i gotuj, aż karmel się rozpuści. Dodaj miód, resztę cukru, masło i przyprawę, zagotuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj miód i jajko. Zagnieć ciasto, odstaw na 2 godziny.

Sposób wykonania piernikowych ciasteczek na choinkę:
Postępuj tak samo, jak z ciastem kruchym (wyżej), z tą różnicą, że blachę z pierniczkami trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 10-15 minut.

Maślane ciasteczka na choinkę

Przygotuj:

  • 16 dag miękkiego masła
  • 13 dag cukru
  • 32 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie ciasta na maślane ciasteczka na choinkę: wymieszaj mąkę z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko i stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieć ciasto, owiń ściereczką bawełnianą i włóż na 5-7 minut do zamrażarki.

Sposób wykonania maślanych ciasteczek na choinkę: wyłóż stolnicę papierem do pieczenia i umieść na nim schodzone ciasto, a następnie przykryj je z wierzchu drugim arkuszem papieru. Rozwałkuj ciasto na ok. 1 cm. Wykrawaj choinki za pomocą foremki, a w każdym ciastku zrób dziurkę. Piecz ok. 15 min w 180 st. C.

Sprawdź: Przepis na pierniczki renifer Rudolf

Ozdabianie ciasteczek na choinkę

Wystudzone ciasteczka, niezależnie od tego, z jakiego ciasta zostały zrobione, można ozdabiać na różne sposoby. Najprostszym jest dość gęsty lukier, którym można rysować na ciastkach wzorki. Nieco bardziej płynny lukier idealnie nada się do przyklejania posypek i innych kolorowych słodkich ozdób. Możesz też zrobić lukier bez białek, jeśli twoje dziecko jest uczulone – jest nieco rzadszy niż lukier królewski (czyli z dodatkiem białka).

Lukier można zrobić w domu (cukier puder, woda, kilka kropli soku z cytryny) – ten klasyczny będzie biały, lekko przezroczysty. Możesz dodać do masy różne przyprawy, by otrzymać lukier kolorowy. Brązowy lukier powstanie, gdy część cukru zastąpi się sypkim kakao. W sklepach dostępne są też gotowe lukry w różnych kolorach, a na dodatek można je kupić w tubkach, z których wyciska się wąskie „wężyki” lukru i nimi rysuje wzorki.

Po udekorowaniu ozdobnych ciasteczek na choinkę trzeba je jeszcze wyposażyć w sznureczki lub wstążeczki, przewlekając je przez otworki w ciasteczkach. Aby wygodnie wieszało się ciasteczka na choince, gotowa pętelka powinna mieć nie mniej niż 5-10 cm długości. Dobra rada: najmniej widoczna na choince będzie ciemna nitka.

Sprawdź także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama