Ciasto na Dzień Babci i Dzień Dziadka [proste, pyszne i szybkie PRZEPISY]
Ciasto na Dzień Babci i Dziadka dziecko może wykonać samodzielnie, będzie to wspaniałą niespodzianką dla dziadków! Przedstawiamy przepisy na pyszne i szybkie wypieki dla babci i dziadka.
Ciasto na Dzień Babci i Dziadka będzie cudownym prezentem dla nich, ponieważ zostanie w nie włożona praca (i serce!) dziecka. Najwspanialsze są te prezenty wykonane własnoręcznie przez wnuczka lub wnuczkę. Pomysłów jest dużo: kolorowanka z babcią i dziadkiem, piękna laurka, wierszyk dla babci i dziadka. W tym roku możecie przygotować coś bardziej zaskakującego, jak np. własnoręcznie wykonane ciasto. Mamy dla ciebie kilka łatwych, szybkich i - co najważniejsze - przepysznych przepisów na ciasta.
Proste ciasta na Dzień Babci i Dziadka
Jakie ciasto przygotować na Dzień Babci i Dziadka? Przede wszystkim musi być ono dobre, ale może być także szybkie. Przedstawiamy nasze propozycje na placek na Dzień Babci i Dziadka.
Pyszne i szybkie wypieki:
Stefanka - szybkie ciasto na Dzień Babci i Dziadka
Jeśli malec chce wykonać jak najwięcej samodzielnie, świetnym rozwiązaniem są ciasta bez pieczenia. Jeśli jeszcze rzadko staje przed kuchenką, wcześniej dokładnie przypomnij mu zasady bezpieczeństwa.
Składniki:
- 5 paczek herbatników
- 1 litr mleka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżki kakao
Polewa czekoladowa
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlać mleko, dodać masło i cukier, następnie zagotować.
- Powoli dodać kaszę manną, mieszając grzać na małym ogniu do czasu, gdy zgęstnieje. Dodać kakao i wymieszać.
- Spód blaszki wyłożyć połową herbatników i wylać przestudzoną masę. Następnie ułożyć drugą warstwę herbatników.
- Składniki na polewę umieścić w garnuszku i rozpuścić. Gotować ok. 3 minut cały czas mieszając.
- Gdy lekko przestygnie polać ciasto, można udekorować wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką wedle uznania dziecka.
- Przestudzone ciasto schować do lodówki na całą noc.
Prosty chlebek bananowy
To już ciasto, które należy upiec, ale wasza pociecha bez problemu poradzi sobie z wykonaniem wszystkiego. Przy pieczeniu z maluchem czasem nawet dochodzą dodatkowe czynności, które może nie są niezbędne, ale dziecko czuje się takie ważne!
Składniki:
- 4 banany (najlepiej by były bardzo dojrzałe)
- 120 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 75 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 170 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
- Banany należy rozebrać ze skórki i rozgnieść widelcem, dodatkowo dziecko może najpierw pokroić je na kawałki nożykiem nawet plastikowym (dojrzałe banany są bardzo miękkie).
- W kubeczku należy rozmieszać jajko, a następnie dodać je do bananów. Dodać cukier.
- Mąkę, sól i sodę wymieszać w oddzielnej miseczce.
- Masło rozpuścić w rondelku i poczekać, jak przestygnie.
- Połączyć wszystkie składniki, ale nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto piec godzinę w 180 st. C w małej keksowej foremce.
Ekspresowe ciasto jogurtowe
Jest to drugie najczęściej robione przez moją córkę ciasto, które bardzo polecam. Szybko się robi i jest idealne, gdy mają się pojawić niespodziewani goście. To fantastyczne ciasto do samodzielnego wykonania przez dziecko, gdyż do odmierzania składników używa się kubeczka od jogurtu.
Składniki:
- 3 kubeczki mąki
- 2 kubeczku cukru
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce sezonowe
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Jogurt z kubeczka (ok. 180 g) należy przelać do miseczki. Następnie umyć kubeczek, będzie potrzebny do odmierzania pozostałych składników.
- W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać jogurt, cukier, jajka i olej. Mieszamy tylko do połącznika składników najlepiej rózgą lub łyżką.
- Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta można ułożyć sezonowe owoce np. jabłka (a latem także truskawki, borówki, czy śliwki).
- Piec 30 minut w 180 st. C
- Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
* Jeśli użyjesz tortownicy, uzyskasz prosty torcik, który możecie udekorować bitą śmietaną i owocami lub posypką.
Ciasto na Dzień Babci i Dziadka: ciasteczka owsiane
Oczywiście wypiek nie musi być ciastem, bardzo fajnym pomysłem jest zrobienie ciasteczek owsianych. Nie jest to trudne, a malec będzie miał dużo satysfakcji przy ich robieniu.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru (może być wymieszany z brązowym)
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do czasu otrzymania jasnej i puszystej masy. (Jeśli nie macie robota, tu warto pomóc maluchowi, który może mieć problem z utrzymaniem miksera przez dłuższy czas.)
- Dodać jajka i miksować dalej.
- Dodać pozostałe składniki i miksować.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta formować kulki, a następnie je spłaszczać formując ciasteczka.
- Piec 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Studzić na kratce.
Proste ciasto na Dzień Babci i Dziadka: śmietanowiec na serkach
Może to nie jest ciasto, które kojarzy się z zimą, ale przygotowanie jest na tyle proste, że maluch będzie się rwał do pracy, natomiast efekt z pewnością zachwyci każdą babcię i dziadka.
Składniki:
- 4 serki homogenizowane (my używamy naturalnych, gdyż od galaretek samo ciasto jest już bardzo słodkie)
- 3 galaretki
- 1 żelatyna do ciast
Sposób przygotowania:
- 3 galaretki przygotowywać według przepisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej.
- Zastygnięte galaretki pokroić na kawałki.
- Przygotować żelatynę deserową według przepisu na opakowaniu i dodać do serków homogenizowanych. Wymieszać delikatnie z pokrojonymi galaretkami i przełożyć do tortownicy lub dużej miski.
- Ciasto musi stężeć najlepiej przez noc w lodówce (przynajmniej 2 h.)
- Jeśli ciasto było przygotowane w misce, by odeszło, należy miskę chwilę pomoczyć w gorącej wodzie.
Zobacz także: