Składniki
Ciasto:
– 2 jajka,
– szczypta soli,
– cukier,
– 0,5 litra mleka,
– 20 dag mąki.
Nadzienie:
– 40 dag truskawek,
– 2 łyżki oleju,
– 1 łyżeczka cukru pudru,
– wanilia.

Reklama

Sposób przygotowania
Jajka starannie rozmąć w garnuszku trzepaczką. Dodawaj po trochu mąkę i mleko, sól i cukier. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni (uważaj, żeby nie były zbyt grube). Na każdy naleśnik nakładaj świeże owoce, zaginając brzegi naleśnika z dwóch stron na 3-4 centymetry, a następnie składaj na pół. W ten sposób powstanie „książeczka”. Wypełnione farszem naleśniki szybko obsmaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj na gorąco posypane cukrem i wanilią. Możesz udekorować jogurtem

Reklama
Reklama
Reklama