Ciastka na Halloween – paluchy wiedźmy z ciasta francuskiego i inne ciastka na Halloween
Ciastka na Halloween nawiązują do symboli tego święta: czarownicy, kota, nietoperza, dyni. Do ich przygotowania świetne będzie ciasto francuskie, które jest plastyczne i idealnie nadaje się do formowania różnych kształtów. Mamy też propozycje na kruche ciasteczka na Halloween oraz inne słodkości, np. halloweenowe muffinki czy torty.
- Joanna Biegaj
Do przygotowania ciastek na Halloween przydadzą się foremki, dzięki którym można powycinać z ciasta pożądane kształty. Dzięki foremkom praca idzie szybciej. Oczywiście można też ręcznie powycinać kształty kota, nietoperza lub uformować paluchy czarownicy. Mamy dla was kilka podpowiedzi. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie paluchów wiedźmy z ciasta francuskiego, wybierz sprawdzony przepis, wtedy modelowanie ciastek nie powinno nastręczać żadnych problemów. Poniżej przedstawiamy przepisy na ciastka na Halloween, które musisz wypróbować.
Ciastka na Halloween – przepisy:
- Paluchy wiedźmy – przepis na kruche ciasteczka na Halloween
- Przepis na wytrawne paluchy wiedźmy z ciasta francuskiego
- Ciastka na Halloween – przepisy na muffinki i inne ciasteczka halloweenowe
Paluchy wiedźmy – przepis na kruche ciasteczka na Halloween
Składniki na idealne kruche ciasto:
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii i migdałów
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- migdały na paznokcie.
Wszystko najpierw zmiksuj (z wyjątkiem migdałów). Potem trzeba zagnieść ciasto. Powinno być lepkie i plastyczne. Następnie należy zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto trzeba wyjąć i odkrawać z niego nie za wielkie kawałki. Każdy z nich należy uformować w wałeczek, spłaszczyć go i na jednym końcu zaokrąglić. Na całej długości każdego wałeczka formuje się dwa przewężenia.
Wałeczki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy ok. 2 cm. Na grubszych fragmentach wałeczków warto odcisnąć zębami widelca kreseczki, układając go poprzecznie do długości wałeczka. Na koniec na wierzch zaokrąglonego końca każdego wałeczka trzeba położyć migdał (ostrym końcem na zewnątrz) i docisnąć. Można tak układać połowy migdałów.
Blachę z paluchami wkłada się do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piecze 7-10 minut – do lekkiego zrumienienia się ciasta. Paluchy wiedźmy gotowe!
Kruche ciasteczka-paluchy czasami zbyt mocno rosną i nie przypominają palców albo też nie wyglądają po prostu apetycznie. Nie muszą być symetryczne, powinny być straszne, ale mimo wszystko muszą wyglądać estetycznie. I to udaje się osiągnąć tylko z foremkami na paluchy.
Wytrawne paluchy wiedźmy z ciasta francuskiego – przepis
Składniki na idealne ciasto francuskie:
- 200 ml zimnej wody
- 14 g (1 łyżka) miałkiej soli
- 500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej
- 150 g mąki krupczatki
- 250 g mąki pszennej.
Do przygotowania krwawych paluchów wiedźmy potrzebne będą jeszcze parówki.
Ciasto francuskie można kupić gotowe, więc odpadnie zabawa z jego wałkowaniem i chłodzeniem.
Sposób przygotowania:
Wodę wlać do szklanki, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści. Roztopić w rondelku i gotować na wolnym ogniu 75 g masła. Obie mąki wsypać do miski, dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Resztę masła pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między dwie warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki, a stolnicę lekko oprószyć mąką i położyć ciasto. Rozwałkować na kwadratowy placek o grubości około dwóch cm (lub cieniej) – środek powinien być grubszy niż boki. Na środku trzeba rozłożyć schłodzone masło. Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby masło nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Ciasto rozwałkować na prostokąt długości trzy razy większej niż szerokość. Ciasto złożyć na trzy części, formując prostokąt i odłożyć do lodówki na dwie godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt i znowu złożyć na trzy części, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, trzeba rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na minimum godzinę. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki. Po ostatnim schłodzeniu można dowolnie spożytkować ciasto – formując z nich paluchy wiedźmy lub wycinając z niego ciasteczka.
Jak zrobić paluchy wiedźmy z ciasta francuskiego?
Wytrawne paluchy wiedźmy przygotujesz, zawijając parówki w ciasto francuskie. Jeden koniec zawijasa trzeba zaokrąglić i wetknąć w niego migdał. Na wierzchu trzeba zrobić nacięcia imitujące fałdy skóry na zgięciach palca. Tak przygotowane paluszki należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 15 minut aż paluszki się zarumienią. Po wyjęciu końcówki każdego z palców warto posmarować ketchupem.
Pyszne ciastka na Halloween – przepisy
W podobny sposób jak ciastka-palce można zrobić ciastka-kości – wystarczy wałeczki na końcach uformować na kształt nasad prawdziwych kości: powinny być szersze z zagłębieniem na środku. Po ich upieczeniu warto je udekorować np. malinowym dżemem – będą jeszcze bardziej „straszne’’.
Do dekoracji ciasteczek i słodkości można wykorzystać dobrej jakości gotowe lukry (w dowolnym kolorze) lub wybrać tradycyjne dżemy, konfitury, domowe sosy, ketchup itp. Do wytrawnych dekoracji proponujemy zrobić ciasto bez cukru.
Pomysły na ciastka i przekąski na Halloween – przepisy:
- muffinki halloweenowe z duszkami
- ciasteczka „sowy” na Halloween
- słodkie kosteczki dla dzieci
- straszne ciasteczka na Halloween
- karmelowe halloweenowe serniki na zimno
- ciasteczka „duszki” na Halloween
- ciasteczka „pająki” na Halloween
- tort halloweenowy – „pająk”
- tort halloweenowy – „dynia”
Zobacz też: