Reklama

Składniki:
- 1 kg mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 10 dag drożdży
- 2 szkl mleka
- 8 żółtek jaj
- 1/3 szklanki oleju
- 20 ml wódki czystej
- czekolada mleczna lub deserowa
- cukier puder do posypania

Reklama

Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem (ok 1 szkl) i łyżką mąki. Czekamy aż wyrosną. Żółtka ucieramy z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodajemy do mąki, dodajemy również utarte żółtka z cukrem, olej, wódkę i resztę mleka. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż wyrośnie. Z takie masy wykrawamy szklanką (obsypać jej brzegi mąką) kółka, w które wkładamy pół kostki czekolady i formujemy z niej pączki. Smażymy w głębokim tłuszczu. Pączki można na koniec posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama