Pączki z czekoladą
Przepis na pączki z czekoladą.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 14:43
Reklama
- 1 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag świeżych drożdży
- 2 szkl. mleka
- 8 żółtek jajek
- 1/3 szklanki oleju
- 20 ml wódki czystej
- czekolada mleczna lub deserowa
- cukier puder do posypania
- 1 l oleju do smażenia
Drożdże zmieszaj z letnim mlekiem (ok. 1 szklanki) i łyżką mąki. Odstaw, by wyrosły. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodaj do mąki, dodaj również utarte żółtka z cukrem, olej, wódkę i resztę mleka. Z podanych składników wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, i odstaw do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
Kawałki ciasta rozwałkuj i wykrawaj szklanką (obsyp jej brzegi mąką) kółka, w które należy włożyć pół kostki czekolady. Uformowane pączki smaż w głębokim tłuszczu. Pączki można na koniec posypać cukrem pudrem.
Reklama
Wypróbuj inne przepisy na pączki
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić lukier, czyli sztuka lukrowania pączków
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama