Twoje dziecko będzie zachwycone, gdy zaprosisz je do kuchni. W robieniu świątecznych pyszności może ci pomóc już roczny maluch – będzie np. lepić kulki ze zmielonych suszonych owoców (to też doskonałe ćwiczenie dla małych paluszków). Starszemu, kilkuletniemu dziecku, to ty pomożesz. Będzie dumne, że może zagniatać ciasto i wycinać z niego ciasteczka lub napełniać je dżemem albo budować choinkę z pierniczków. Maluch może wręczyć słodki prezent osobiście – św. Mikołaj nie musi brać w tym udziału. Ot, taka zabawa w wyręczanie tego najmilszego świętego. Pamiętajcie o pięknym opakowaniu, bo to nieodłączny czar upominku.

Reklama

Czekoladowe pralinki

W zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać, do masy możesz dodać chili, kawę lub inne dodatki. Zależnie od upodobań tego, kto ma zostać obdarowany.
Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao

Kremówkę wlej do rondla, dodaj cukier. Stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Rozdziel na tyle części, ile różnych smaków będziesz robić, i dodaj dodatki (kawę, chili, wiórki kokosowe). Odstaw przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu formuj kwadraty, obtocz np. w kakao, cukrze pudrze lub mielonych orzechach.

Trójkąty owsiane

Pyszne, proste i zdrowe. Dodatek bakalii nadaje im świąteczny charakter.
Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki różnych orzechów (laskowych, nerkowców, migdałów)
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Płatki owsiane upraż powoli na maśle na złocisty kolor. Cukier zalej wodą, żeby się rozpuścił. Śliwki pokrój na drobne kawałki. Rodzynki zalej wrzątkiem, po pięciu minutach odsącz i przekrój na pół. Orzechy i siemię lniane zmiel. Do uprażonych płatków dolej wodę z cukrem, wsyp rodzynki i śliwki. Zdejmij z ognia. Gdy masa trochę przestygnie, dodaj zmielone orzechy i siemię lniane. Całość wymieszaj i wyłóż na talerz natłuszczony olejem. Rozprowadź masę po całym talerzu i zostaw do zastygnięcia. Pokrój na małe trójkąty.

Zobacz także

Zobacz też: Jak włączyć dziecko w przygotowania do świat.
[CMS_PAGE_BREAK]

Piernikowa choinka

Potrzebujesz ciasta na pierniczki, lukru oraz kolorowych drażetek. Ciasto i lukier przygotuj sama, ale już wycinanie ciasteczek i sklejanie ich w choinkę to zadanie dla twojej pociechy. Gotowi? Do dzieła!
Ciasto na pierniczki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 i 1/2 szklanki miodu
  • szklanka cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • jajko
  • łyżeczka sody, szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do pierników

Miód podgrzewaj na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszaj masę i pilnuj, by się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z sodą i solą. Dodaj masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.

Lukier:

  • białko
  • sól
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru

Wymieszaj cukier puder z cukrem waniliowym. Białko ubij na pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dosypuj cukier. Lukier powinien być gęsty – wtedy dobrze sklei choinkę. Jeśli chcesz otrzymać lukier do malowania ciasteczek, użyj jedynie szklanki cukru.
UWAGA! Dla najmłodszych zrób lukier bez białek – tylko z sokiem cytrynowym i wodą.

Lukier bez białek:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody

Cukier ucieraj z wodą i sokiem z cytryny w miseczce. Rób to, aż masa stanie się jednolita. Przygotuj ciasto na pierniczki i lukier. Ciasto rozwałkuj na grubość centymetra. Okrągłymi foremkami o różnej średnicy wytnij kolejne elementy choinki. Wycięte kółka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w 180ľC przez około 15 minut. Upieczone i przestudzone części choinki smaruj lukrem i zlepiaj. Udekoruj bombkami z drażetek i posyp śniegiem z cukru pudru.

Marmolada z jabłek z cynamonem

Konieczny będzie ozdobny słoiczek i nalepka – może być zrobiona przez dziecko. Zakrętkę możecie okryć kawałkiem materiału i przewiązać wstążeczką.
Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 goździki
  • 10 cm kory cynamonu
  • cytryna

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój. Włóż je do garnka, zasyp cukrem, podlej lekko wodą, dodaj przełamaną na pół korę cynamonu i goździki. Zagotuj, skręć ogień na niewielki i smaż około 50 minut, aż część jabłek rozpadnie się na mus, a część pozostanie w kawałkach. Jeśli to konieczne, podlewaj wodą. Pod koniec smażenia (po 35–40 minutach) skrop sokiem z cytryny. Wyłów laskę cynamonu i goździki. Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych słoików, pasteryzuj około 15 minut. Odstaw do góry dnem do zassania (można pod kocem).

Czytaj też: 9 sposobów, by umilić dziecku oczekiwanie na święta.

[CMS_PAGE_BREAK]

Bakaliowe kulki

Zdrowe słodkości bez cukru. Dwulatek może ci pomóc przy ich robieniu – wystarczy, że pokażesz mu, jak lepić kulki.
Składniki:

  • po 12 suszonych moreli i daktyli
  • 2 garście białych rodzynek
  • 80–90 g słonecznika
  • garść pestek dyni
  • sezam wg uznania
  • łyżka wody różanej

Wszystkie składniki zmiksuj, a na końcu dodaj łyżkę wody różanej (można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością), żeby masa się lepiła. Jeśli dasz więcej owoców suszonych, a mniej ziaren, woda różana może być zbędna. Z masy uformuj małe kulki i obtocz w sezamie, maku, kokosie.

Ciasteczka witrażyki

Wyglądają niezwykle dekoracyjnie. Pracochłonne, ale efekt murowany! Dziecko może lepić ciastka i nakładać dżem. Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • malutkie jajko lub 1/2 dużego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • po 1 łyżce 3 różnych dżemów: wiśniowego, porzeczkowego, figowego lub malinowego, truskawkowego, brzoskwiniowego.

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą. Masło utrzyj mikserem z cukrem na puszysty krem, dodaj jajko i wanilię i razem ubijaj, aż masa znów będzie puszysta. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj mąkę w trzech partiach. Wyjmij ciasto i rozpłaszcz je na placek o średnicy 15 cm. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180ľC. Łyżeczką nabieraj ciasto i formuj kuleczki, trochę je spłaszcz na szerokość około 2,5 cm i wysokość około 1 cm. Układaj po trzy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się dotykały. W każdej kulce zrób dziurkę i napełnij ją odrobiną dżemu. Piecz 15–20 minut.

Pachnące potpourri

Dekoracyjny i efektowny podarunek. A jak pachnie!
Przygotuj: celofanowe woreczki, kilogram pomarańczy i cytryn, szyszki, laski cynamonu, kwiatki anyżku, wstążkę.
Jak to zrobić? Pomarańcze i cytryny pokrój w plasterki półcentymetrowej grubości. Ułóż je na wyłożonej folią aluminiową blasze i włóż do piekarnika. Susz w temperaturze nie wyższej niż 70ºC przez 4–5 godzin. Co jakiś czas trzeba je odwracać na drugą stronę, by dobrze się wysuszyły. Następnego dnia do celofanowej torebki włóż razem z dzieckiem po kilka plasterków cytryn, pomarańczy, szyszek, kawałków cynamonu i kwiatków anyżku. Woreczki zawiąż kolorową wstążką.

Przepisy na słodkie prezenty pochodzą z:
1. Książki „Dzieci szykują święta” Beaty Lipov.
2. Książki „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” Macieja Szaciłły, Moniki Mrozowskiej-Szaciłły i Karoliny Szaciłły.
3. Stron: www.kwestia smaku.pl, www.cosniecos.blox.pl, www.pyszny.blox.pl, www.ajurweda.wordpress.com.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama