Olej Rzepakowy 2
fot. materiały prasowe

Ważny składnik w diecie dzieci – olej rzepakowy!

Większości z nas rzepak kojarzy się z pięknie ukwieconymi na żółto polami. Wykorzystywany w kuchni do smażenia, gotowania, pieczenia nie do końca jest doceniany za swoje wartości odżywcze. Olej rzepakowy – tłoczony z podwójnie ulepszonych odmian to dar dla naszego zdrowia oraz prawidłowego rozwoju najmłodszych!
Olej Rzepakowy 2
fot. materiały prasowe
Podstawą prawidłowego żywienia każdego dziecka jest odpowiednie dobranie składników bogatych w substancje odżywcze wpływające na jego rozwój. Warto kierować się zasadami określającymi żywienie racjonalne. Regularne dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach korzystnie wpływa na jego budowę, funkcjonowanie oraz zdrową kondycję. Istotne jest również komponowanie jadłospisu z produktów zdrowych, bogatych w substancje odżywcze. Dlatego tak ważne jest dobieranie odpowiednich składników, które zbilansują naszą dietę. Jednym z nich jest olej rzepakowy.
Olej rzepakowy to skarb Europy
Tłoczony z podwójnie ulepszonych odmian rzepaku, zawiera w sobie potrzebne dla prawidłowego rozwoju oraz zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-6 oraz omega-3. W odpowiedniej proporcji w stosunku 2:1, a taką odnajdziemy w oleju rzepakowym, odgrywają ważną rolę z punktu widzenia żywieniowego. Wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój dziecka.  Nasza codzienna dieta jest uboga w te składniki, dlatego tak ważne jest urozmaicenie jadłospisu produktami, które zawierają wspomniane kwasy tłuszczowe. Najlepszym źródłem są tłuste ryby, jednak w Polsce niestety spożywamy ich mało. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest codzienne używanie oleju rzepakowego. Jako jeden z nielicznych produktów może być spożywany przez niemowlęta już od 6. miesiąca życia. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym mają znaczący wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój dziecka już w pierwszych miesiącach jego życia. Odrobinę oleju można dodawać do zupy i przecierów warzywnych. Idealnie nadaje się do sosów, ale również można maczać w nim chleb i uczyć dziecka zdrowych nawyków żywieniowych. Wspomaga prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
To co również sprawia, że olej rzepakowy jest tak doceniany przez rzeszę odbiorców to zawartość witamin E i K. Witamina E pomaga w ochronie naszych komórek przed stresem oksydacyjnym. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości.
Olej rzepakowy to wyjątkowy produkt, który nie tylko sprawdza się w kuchni i kosmetyce. Jest on również cennym źródłem wartości odżywczych dla naszego organizmu.

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na Facebooku

Artykuł powstał ramach kampanii Olej Rzepakowy skarbem Europy
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy