Reklama

Niejedna z nas na pewno spotkała się z terminem indeksu glikemicznego. Co konkretnie oznacza to pojęcie i jakie jest jego znaczenie w zdrowej diecie? Indeks glikemiczny opisuje wpływ spożycia określonej ilości produktu na poziom glukozy we krwi w ciągu 120 minut od jego spożycia. Produkty o wysokim IG powodują wzrost poziomu glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla organizmu, ponieważ długotrwałe spożywanie żywności wysokocukrowej, ze znacznym IG może doprowadzić do zaburzeń glikemii i patofizjologii, których następstwem są insulinooporność i cukrzyca, które dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Produkty z niskim IG sprawiają, że po jedzeniu w organizmie dłużej utrzymuje się uczucie sytości i nie ma potrzeby podjadania między posiłkami.

Reklama

Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy po ciąży, pamiętaj, aby wybór diety był skonsultowany z dietetykiem, ponieważ źle skomponowany jadłospis może negatywnie wpłynąć na laktację.

Jakie są produkty z niskim IG?

Produkty z niskim IG powinny na stałe zagościć w twoim jadłospisie. Do produktów z niskim indeksem glikemicznym zaliczamy:

  • zielone liściaste warzywa
  • szparagi
  • białą fasolę
  • pomidory
  • orzechy
  • jabłka
  • wiśnie i czereśnie
  • jagody
  • gruszki
  • cytrusy
  • pumpernikiel
  • chleb orkiszowy

Jak sprawdzić wartość IG danego produktu?

Pamiętaj, że im wyższa wartość indeksu glikemicznego w produktach, tym wyższy jest poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu. Produkty klasyfikuje się jako te o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Produkty z wysokim IG

Do produktów z wysokim IG zalicza się wszelkie przetworzone słodycze tj.czekoladowe batoniki, wyroby cukiernicze, białe pieczywo i inne produkty z mąki pszennej czy słodzone jogurty owocowe. Są to produkty, których skład w dużej mierze opiera się na cukrach prostych. One sprawiają, ze poziom glukozy w krwi wzrasta i mamy ochotę na coraz to większe ilości słodyczy - co nie tylko niekorzystnie wpływa na figurę, ale przede wszystkim na zdrowie.

Komponując swoją dietę, zwracaj szczególną uwagę na wybór jak najmniej przetworzonych produktów. Cukier występujący naturalnie w żywności jest dużo mniej szkodliwy niż cukier dodany do produktów.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama