Czy można jeść chleb na diecie odchudzającej?
Spożywanie chleba podczas diety odchudzającej bywa źródłem sporów. Warto jednak wiedzieć, że pieczywo może być elementem zbilansowanej diety. Ważne, aby wybierać chleby pełnoziarniste i pamiętać o spożywaniu ich w rozsądnych ilościach.
Dieta odchudzająca, aby była zdrowa, musi opierać się na wszystkich produktach, wymienionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Dietetycy odradzają nieuzasadnioną rezygnację z produktów zbożowych, w tym także pieczywa. Eliminacja tych produktów może być niekorzystna dla zdrowia i nie wpływać pozytywnie na długotrwałe efekty odchudzania. Warto wiedzieć, że produkty zbożowe do niedawna stanowiły podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia. Obecnie są na trzecim miejscu tuż po aktywności fizycznej oraz warzywach i owocach.
Jaki chleb wybrać podczas diety odchudzającej?
Jeśli chcesz uzupełnić swoją dietę o pieczywo, warto, abyś wiedziała, jakie chleby wybierać. Decydując się na ten przysmak, powinnaś kupić:
- chleb dobrej jakości, wykonany z mąki razowej
- z dużą ilością ziaren
- ogranicz chleb pszenny
- wypróbuj pieczywo żytnie i gryczarne
Pamiętaj, że dobry chleb jest źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Pieczywo, które wybierasz, powinno posiadać jak najniższy indeks glikemiczny, ponieważ to zapewnia uczucie sytości na dłużej. Spożywanie chleba z niskim IG i nie będzie powodowało nagłych skoków poziomu glukozy we krwi. Pieczywo w diecie powinno być spożywane na śniadanie, ponieważ jest to posiłek, dzięki któremu uzupełnia się zapasy energii niezbędne do efektywnej pracy oraz nauki w ciągu całego dnia. Staraj się jeść kanapki raz dziennie, tak aby chleb nie był głównym składnikiem w twojej diecie. Warto, abyś starała się urozmaicać je w jajka, twarogi, nieprzetworzone mięso oraz warzywa takie jak różnego rodzaju sałaty, ogórki, pomidory czy kiełki. Unikaj tłuszczów takich jak masło czy serki topione.
Zobacz także: