Awokado - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Awokado - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Awokado - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Alergią na ten owoc, nazywany również gruszką smaczliwką, często reagują osoby uczulone na lateks. W alergologii nazwano ten związek zespołem lateksowo-owocowym. Łączy on alergeny, które pozornie nie mają ze sobą nic wspólnego - z jednej strony gumę lateksową, wykorzystywaną m.in. przy produkcji rękawiczek ochronnych i balonów, a z drugiej owoce (oprócz awokado, należą do nich także kiwi czy banany). Lateks zawiera aż 35 alergizujących białek, które mogą być podobne do alergenów zawartych w owocach - stąd alergia krzyżowa. Warto wiedzieć, że uczulenie na awokado może objawiać się pokrzywką kontaktową, obrzękiem skóry, bólem brzucha i problemami trawiennymi. Rzadko dochodzi do pojawienia się objawów wstrząsu anafilaktycznego, które nie są nasilone. Astma zdarza się w wyjątkowych przypadkach.