Rzadko uczula pyłek tej rośliny - objawy mogą się pojawić, jeśli przebywamy w pobliżu upraw słonecznika -najczęściej jednak czynią to alergeny pochodzące z ziaren słonecznika. Są one odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego reakcję alergiczną mogą wywołać także uprażone pestki oraz pieczywo z ziarnami. To właśnie słonecznik bywa częstą przyczyną alergii wśród piekarzy. Objawy uczulenia mogą się pojawić nawet, jeśli nie jemy jego pestek. Uczulać może również pokarm dla ptaków, który je zawiera, ponieważ drobiny alergenów osiadają w kurzu domowym. Alergeny słonecznika często dają również odczyny krzyżowe z pyłkiem bylicy, rzadziej zdarzają się reakcje uczuleniowe na pyłki drzewa oliwnego, traw i zbóż oraz złocienia.

Reklama

Jeśli uczula Cię słonecznik, możesz mieć uczulenie na:

Reklama
Reklama
Reklama