Reklama

Nasiona chia są bardzo zdrowe, ale czy można bez obaw jeść je w ciąży? Specjaliści zalecają ostrożność, bo nasiona szałwii hiszpańskiej zaliczają się do tzw. nowej żywności. Z pomocą dietetyka wyjaśniamy, czy nasiona chia to bezpieczne jedzenie dla ciężarnych i karmiących piersią.

Reklama

Czy można jeść nasiona chia w ciąży?

Wciąż brakuje konkretnych badań, które jasno wskazywałyby na bezpieczeństwo regularnego spożywania nasion chia przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią. Dlatego eksperci zalecają ostrożność w dodawaniu nasion chia do posiłków. Można je jeść w ciąży, ale zachowując zdrowy rozsądek. Najlepiej zapytać o poradę lekarza, który udzieli odpowiedzi dopasowanej do stanu zdrowia ciężarnej. Warto przy tym pamiętać, że zdrowym osobom nie poleca się jedzenia więcej niż 15 g nasion chia dziennie.

Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to bogate źródło składników mineralnych, witamin i kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki dużej zawartości błonnika nasiona chia pomagają w zaparciach i leczeniu hemoroidów, błonnik zapewnia uczucie sytości, wapń wzmacnia kości, a żelazo może zapobiegać anemii.

Czy nasiona chia w ciąży mogą zaszkodzić?

Nasiona chia mogą zaszkodzić, jeśli zjesz ich za dużo albo zlekceważysz dolegliwości, jakie u ciebie wywołają.

Eksperci zwracają też uwagę, że ciężarne oraz mamy karmiące piersią zwykle i tak suplementują witaminy i składniki mineralne w postaci specjalnych preparatów. Warto więc uważać, włączając do diety kolejne produkty obfitujące w składniki odżywcze, np. nasiona chia, by nie doprowadzić do ich przedawkowania.

Nasiona chia w ciąży – możliwe zagrożenia:

  • reakcja alergiczna,
  • kłopoty trawienne (ból brzucha, biegunka, wzdęcia),
  • w przypadku ciąży zagrożonej nasiona chia mogą zmniejszać wchłanialność niektórych przyjmowanych leków (zawsze skonsultuj z lekarzem wprowadzenie nasion do swojej diety!).

Ważne: od czasu wprowadzenia nasion chia na rynek europejski w 2010 roku Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności nie odnotowała żadnych zagrożeń dla zdrowia konsumentów, które byłyby związane z ich spożywaniem. Mimo to nasiona chia to tzw. nowa żywność, czyli taka, która nie była spożywana w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 roku – stąd zalecana ostrożność.

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Zobacz też:

Reklama
Konsultacja merytoryczna

Dorota Barańska

Dietetyczka, specjalizuje się w żywieniu dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią
Reklama
Reklama
Reklama