Reklama

Ile kobieta w ciąży potrzebuje żelaza?

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla kobiet w ciąży wynosi 27 mg i zazwyczaj można je zaspokoić odpowiednią dietą bogatą w ten pierwiastek. Czasem jednak konieczna jest suplementacja żelaza – jego dawkę w formie syntetycznej ustala ginekolog po wykonaniu badań krwi u przyszłej mamy.

Reklama

Warto wiedzieć, że w przypadku suplementacji żelazem mogą pojawić się niepokojące objawy, takie jak bóle brzucha czy zaparcia (można ich uniknąć przyjmując tabletki po posiłku).

Żelazo – za co odpowiada w organizmie?

Żelazo jest niezbędne wszystkim ludziom, a zwłaszcza kobietom w ciąży. W organizmie pełni ważne funkcje, m.in. pomaga:

  • w produkcji hemoglobiny – pierwiastek ten wiąże się z tlenem i dzięki temu tlen dociera do każdej komórki w organizmie;
  • w produkcji mioglobiny (białko mięśni);
  • we wzmacnianiu odporności organizmu (zwłaszcza układu immunologicznego u płodu);
  • w zwiększeniu wytrzymałości organizmu;
  • w poprawie funkcjonowanie mózgu (poprawia zdolność koncentracji i pamięć).

Przeczytaj także: Odkąd jesteś w ciąży, bywasz rozkojarzona? Może cierpisz na pregnezję

Żelazo – jakie są skutki niedoboru tego pierwiastka?

Niedobór żelaza może być przyczyną wielu poważnych zaburzeń w organizmie.

Zbyt małe stężenie żelaza przyczynia się do zmniejszenia produkcji hemoglobiny, a to z kolei prowadzi do niedokrwistości (anemii). Niedobór żelaza prowadzi również do kłopotów z koncentracją i zapamiętywaniem (zwłaszcza u dzieci), problemów z koordynacją ruchów rąk i wzroku, obniżeniem nastroju, obniżeniem sprawności fizycznej. Ponadto osłabia układ odpornościowy. U kobiet w ciąży niedobór żelaza może przyczyniać się również do ograniczenia wewnątrzmacicznego wzrastania płodu, a co za tym idzie do urodzenia dziecka o niskiej masie urodzeniowej, a także do przedwczesnego porodu.

Dowiedz się: Jak nie urodzić przed terminem? – sprawdź, kiedy ryzyko rośnie

Czy nadmiar żelaza może być szkodliwy?

Bardzo wysokie stężenie żelaza w organizmie może się przyczyniać do chorób serca oraz nowotworów.

W jakie produkty są bogate w żelazo?

Najlepiej przyswajalne jest żelazo z mięsa czerwonego (ze względu na hemową postać). Z tego względu kobietom w ciąży zaleca się szczególnie wołowinę czy polędwicę wołową. Poza tym sporo żelaza jest w podrobach (np. w wątróbce), drobiu, wędlinach (najlepiej tych pieczonych w domu), jajkach i rybach.
Bogate w żelazo są także produkty pochodzenia roślinnego (niestety ma ono postać niehemową – przyswajalną). Kobietom w ciąży zaleca się więc: zielone warzywa (szpinak, natka pietruszki, sałata, rukola), produkty zbożowe (płatki pszenne, owsiane, pieczywo razowe, kaszę gryczaną), suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja), boćwinę, orzechy, pestki dyni, suszone owoce.

Ważne! Podczas gotowania żelazo wytrąca się z produktów i przedostaje się do wody, dlatego trzeba je przygotowywać jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości wody. Na mniejszą przyswajalność wpływają też potrawy bogate w fosforany (np. potrawy z ryb).

Aby zwiększyć przyswajalność żelaza, najlepiej łączyć produkty bogate w ten pierwiastek z produktami bogatymi w witaminę C. Można na przykład popijać posiłek sokiem z pomarańczy czy dzikiej róży.

Pamiętaj, że wchłanianie żelaza upośledza picie dużej ilości czarnej herbaty. Lepiej więc pić niegazowaną wodę, soki z owoców cytrusowych, czarnej porzeczki czy dzikiej róży. Możesz też sięgnąć po sok z buraka czy herbatkę z pokrzywy (mają działanie krwiotwórcze).

Przeczytaj także: Co jeść w ciąży: ważne zalecenia eksperta

Reklama

Wróć do talerza

Reklama
Reklama
Reklama